Izaberite stranicu

Румунско друштво ових дана пролази кроз немире због сукоба између главних државних институција, као и због поларизације становништва. Иако политички неутрална, Црква није друштвено индиферентна; она разумије правце и основне жеље народа: социјалну правду, смањење сиромаштва и подизање животног стандарда.
У том смислу, борба против корупције се мора наставити, и кривци морају бити кажњени, јер крађе и злоупотребе деградирају друштво, и морално и материјално. Међутим, борба против корупције се не смије користити у партијске сврхе, а судске пресуде и затворске казне се не смију мијешати са истребљивањем, јер њихова сврха је исправљање и друштвена реинтеграција оних који признају и кају се за лоша дјела која су починили.
У овом поларизованом и изломљеном друштвеном контексту, као „фактор друштвеног мира“, Црква позива на молитву дијалог и друштвену са-одговорност.
Молитва је неопходна, јер она просвећује разум; она умирује себичне страсти и његује човјекову љубав према Богу и једних према другима.
Дијалог је неопходан да би се превазишли сукоби међу појединцима, институцијама и опречним социјалним оријентацијама.
Друштвена са-одговорност је неопходна јер пребацивање пуне одговорности на супарника не решава проблеме друштва који захтијевају конкретна решења до којих ће се заједнички доћи.
Стога Румунска патријаршија позива све свештенослужитеље светог олтара и све вјерне на молитву за мир и јединство румунског народа, за обнову моралног и друштвеног живота румунског друштва, али и на унапређење дијалога и са-одговорности у друштву.
Прес-служба Румунске патријаршије

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: basilica.ro

Pin It on Pinterest

Share This