Izaberite stranicu

Тридесетдеветогодишњи Баранин Небојша Шофранац, другу годину заредом, први је допливао до Богојављенског крста на плажи испред Дворца краља Николе.

Послије освећења воде, преко 30 пливача, које је посматрао велики број Барана, је запливало за крстом.

У име организатора, парох барски Слободан Зековић, уручио је Шофранцу награду – сребрни ланчић са крстом, диптих иконе Мајке Божије и Господа, те прелазну награду – икону Пресвете Богородице “Тројеручице” која остаје код побједника годину дана до наредног Богојављења, као и крст који је извађен из воде.
Остали пливачи добили су календаре Саборног храма и пригодне мајице које су одштампане и припремљене поводом овог великог празника. За све учеснике припремљено је и послужење у крипти Саборног храма.

Шофранцу је ово други пут да плива за Богојављенски крст.
“Било је баш хладно, али овог пута сам пливао јер сам обећао дванаестогодишњем сину Марку да ћу и њему освојити награду, да и он носи часни крст који сам добио на поклон. Заиста је диван осјећај држати крст у рукама, емоције су прорадиле“, истакао је Шофранац. Осим Шофранца, до Богојављенског крста су по два пута допливали доктор Милан Попивода и Марко Чејовић.

Већ десету годину заредом Православна црквена општина Бар организује на плажи испред Дворца краља Николе пливање за Богојављенски крст. Парох барски Слободан Зековић казао је да је ово “диван стари обичај, који се, не само у Бару, већ у цијелом Приморју, па чак и у сјеверним крајевима и те како чува и његује”.

 
“Јесте мало било хладно, али нам је свима било топло око срца, посебно нашим пливачима који су показали заиста велику храброст и пливачку вјештину. Честитамо Небојши који је први допливао до крста, али и свим осталима који су учествовали. Свим православним вјерницима града Бара честитамо овај велики, дивни празник радосним поздравом – Бог се јави, ваистину се јави“, поручио је Зековић.

Велики хришћански празник Богојављење празнује се и обиљежава у православном свијету 19. јануара, у спомен на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан. Данашњем пливању за Часни крст претходила је саборна молитва и света литургија у току које је освештана Богојављенска водица у храму Светог Јована Владимира.

Дарија Марђокић

Извор: barinfo.me

Галерија (фото: Дејо Вукић)

Pin It on Pinterest

Share This