Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије одликовао је данас, на Богојављење, пилоте – пензионисаног потпуковника Слободана Чудеа и старијег водника прве класе Љубишу Чабаркапу, који су 2005. године хеликоптером тадашње Војске Србије и Црне Горе на Румију изнијели цркву Свете Тројице,  Златним ликом Светог Петра II Тајновидца Ловћенског.
Одликовање пилотима Владика је уручио у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици након Богојављенске архијерејске литургије.
Владика је рекао да је први изабрани Божји народ – Израиљ имао три горе на којима се Господ јавио – Сион, Синај и Тавор, а малу Црну Гору и наш народ светосавски је Бог удостојио са двије свете Горе.
“Прва је Румија, на којој је био саграђен, од времена Светог Јована Владимира онај знаменити храм посвећен Светој Тројици. Друга наша света гора, која је рођена  из ове прве свете горе јесте Ловћен”, рекао је Владика.
Владика је подсјетио да је на Румији храм Свете Тројице сијао све до 1571. године, када су ондашњи безбожници срушили тај свети храм.
“Али се онда из те горе родио Ловћен, нова гора Синај. И ту је саграђен храм Светог Петра Цетињског и ту био похрањен његов синовац, Ловћенски Тајновидац”, рекао је Владика Амфилохије.
Он је, уручујући ордене пилотима рекао да им се признање додјељује “због подвига изношења летјелицом цркве Свете Тројице на Румију о Тројичинудне 2005. године Господње и тиме испуњења вјековног народног завјета”.
Потпуковник Чуде је, захваљујући на одликовању, рекао да му је част и неизмјерно задовољство учествовати и бити дио тима за обнову наших светиња.
“Даће Бог, учествоваћемо и опет. Хвала на додијељеном признању, а захвалио бих се и свим члановима моје екипе која је допринијела да се тај задатак одради и црква на Румију постави”, рекао је он бурно поздрављен од стране присутног вјерног народа.
Владика је такође обзнанио да њиховог старјешину Предрага Бандића, који је тада издао наређење да се црква Свете Тројице хеликоптером изнесе на Румију,  одликује орденом Светог Јована Владимира, који ће му бити ускоро уручен или у Београду или у Подгорици.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић


 

Pin It on Pinterest

Share This