Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на Богојављење, са свештенством Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да су се на Богојављење отворила небеса која су била затворена.
„Од тога тренутка па до данас небеса су отворена и они који примају ту Божанску љубав, који се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога на начин како се Господ крстио у Јордану, они виде тајне отворених небеса. Они сагледавају своју тајну, спознају и Бога и начин Божјег односа према творевини, и спознају начин свога живота земаљскога“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је рекао да од тада знамо ко смо и ко је Бог наш.
„О тада знамо какве су тајне сакривене у дубинама свеукупне Божанске творевине, знамо тајну самога Бога, знамо тајну ко смо ми људи и зашто смо овдје на земљи“, рекао је Владика.
Он је рекао да нема страшнијег и величанственијег догађаја од овога на ријеци Јордану.
„Отворила су се небеса, па је у нашем народу обичај, с правом, да се у поноћ на Богојављење чиста душа, поготово дјетиња, помоли да јој се открије тајна и помоћ што заиште душа у поноћ. А што је по Богу и Божјој вољи – то се дарује. Јер је управо кроз Богојављење јављено све и сва“, казао је Митрополит Амфилохије.
Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је са свештенством освештао Богојављенску водицу.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/20117/19.01.2017_Mitropolit_%20Podgorica_Bogojavljenje.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This