Izaberite stranicu

На данашњи дан, 19.јануара, непуних 2000 година од Рођења Господњег, када се на реци Јордану показало да је небо, због греха, поново отворено – совршена је Служба Богу Живоме у  Храму Победоносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици.
Светим Евхаристијским Собрањем началствовао је протојереј Јован Радовић.
Славословље Сину у Телу, Светоме Духу Који нам се приказао у виду голуба и Божанственом Оцу Који Се на земљи Јавио – пропраћено је појањем мешовитог састава појаца, хора Храма Св Георгија.
Након прочитаног Јеванђелског зачала, празничном беседом, верном народу обратио се началствујући свештенослужитељ о. Јован, рекавши  да данас славимо велики празник Богојављење, Епифанија или Теофанија, на грчком језику, како се каже – када се Бог први пут у историји јавио као Света Тројица.
Још у Старом Завету, отац је казао да се Бог у назнакама појављивао. Рецимо, у Књизи Постања – када је стварао човека, затим Праоцу Авраму  код Мамвријског Дуба; где је давао назнаке – да је Један у Тројици и Тројица у Јединици.
Када се испунило време, Анђео Господњи јавио се Пророку Јовану рекавши му да иде на Јордан и да тамо крштава људе. И он, као пустињак, Анђео у телу… одлази, и много раније пре доласка Господњега, крштава људе – водом, за покајање.
Отац је подсетио да је пре тога код Јудеја, било једно крштење, које је представљало само спирање телесне нечистоте а ни у ком случају духовне (то би чинили када би се дотакли мртваца или нечисте хране).
Али, више Крштење од тога, је било Јованово Крштење, водом за покајање.
Како је то изгледало? Погружавао их је три пута у Јордан, држећи их за врат, док би они исповедали – на глас своје грехе. А затим би их целокупне погрузио у воду.
И Бог, Који је без икаквога греха, дошао је на Јордан да га Јован крсти. Јован га је Д. Светим, препознао, рекавши: ,,Гле Јагње Божије које узима на себе грехе света” – видевши Силом Божијом да Он доноси Крштење Духом и Огњем – најсавршенији вид Крштења, за спасење света.
Зашто је Безгрешни Бог дошао на Јордан, да га Јован крсти, питао је отац ?
Рођен је у Витлејему и био непознат људима, потпуно, све док се није јавио на Јордану. У осми дан је обрезан. Тиме је поштовао све јеврејске законе које је и народ поштовао и управо зато је и дошао на Јордан – да да, пример свима хришћанима.
Од оснивања Цркве Христове, отац је казао да је немогуће спасење без Свете Тајне Крштења; јер је и Сам Господ Исус Христос рекао: ,, Ко се не роди водом и Духом не може ући у Царство Небеско”.
Како се то Господ јавио ? Отац је опет питао.
Јован је видео да Дух Свети у виду голуба силази на Христа и то одмах, чим је изашао из воде. Тада се зачуо глас:,, Ово је Син мој љубљени, Који је по Мојој Вољи”. ,, Њега слушајте”.
И Крштење којим се ми крштавамо је управо у име овога Бога, наставио је отац.
Оца и Сина и Д. Светога.
Надаље је објаснио да и у разговору са јеврејским старешином, Никодимом – Господ управо о Крштењу говори; да се рађамо, онда –  када умиремо за грех.
На грчком језику, Крштење се каже, баптизо.
Право Крштење, потпуно, је оно када се човек три пута, целокупан, погружава у воду. Симболика тога погружења је умирање за грех, а излажење из воде –  Васкрсавање за дела правде и за Живот Вечни.
Чим се Господ Исус Христос крстио,  одмах је изашао из воде.
А видимо да су други људи, грешни, били држани за врат док су исповедали своје грехе – и то је временски, много дуже трајало.
Господу то није било потребно. У моменту када је излазио из воде, у тај час Дух Свети  у виду голуба, сишао је на Њега.
Отац је затим нагласио, да уколико бисмо сачували Благодат са Свете Тајне Крштења – ми бисмо сви постали светитељи.
Међутим, после Свете Тајне Крштења, као грешни људи, ми не живимо Њоме. Не живимо Светом Тајном Крштења. Не живимо хришћански. Тако да се током живота, поново прљамо и падамо у грехе – иако смо обучени у Свету Тројицу. У Христа.
Зато нам Господ, оставља Покајање.
Немогуће је да схватимо себе, Бога, живот хришћански – без покајања за грехе своје и сагрешења своја.
При крају беседе, отац је рекао да смо на овим просторима имали комунизам који је владао 60 г. и да такви људи, нису живели по Христовим заповестима и да они треба прво да се покају, да уђу у Цркву – да би поново постали хришћани.
А сви ми, који нисмо живели у комунизму, али смо грешили тешким гресима – крађом, завишћу, абортусом, прељубом, мржњом, одлажењем код хоџа, врачара и гатара, нечовечном увредом – моментално нас удаљавају од заједнице са Богом, те је и нама стога потребно да се покајемо, да бисмо се вратили у недра Мајке Цркве.
Какво је то покајање? Покајање, као стално стање нашега живљења. Као оптимизам. Као кретање ка Богу са вером у Бога, и покајањем за своје грехе; у смислу бацања својих грехова у бездан  Милосрђа Божијег. Покајати се на прави начин, значи да ћемо заузврат тежини греха који смо направили, принети током живота, труд и подвиг са своје стране.
Након освећења Светих Дарова Христових, велики број причасника приступио је Соједињењу са Богооткривеном Тројицом.
Затим је началствујући свештенослужитељ о. Јован приступио освећењу воде – Богојављенске, рекавши том приликом да се таква вода не пије као остала, већ са страхом Божијим, вером и љубављу уз молитве Царе Небески, Светој Тројици и Оче Наш; да се она пије пре јела, најбоље ујутру, и у свакој болести и да као таква најмање годину дана остаје непокварена, чиста, свежа, чак дужи низ година – што је још једно сведочанство наше Свете Православне Вере.
Пошто је покропио Светом Богојављенском водом присутне, отац је изнео податак физичара у Петрограду који се већ 15 г. баве  испитивањем утицаја свештеничких молитава, благослова и свега онога што у Цркви користимо.
По резултатима тих испитивања, физичари кажу да када свештенослужитељ рукама сачини Христово знамење, да ли у виду Његовог Имена или крсног знака –   садржај воде се мења – она оптички постаје гушћа; није више H2O; зато се и не квари.
Стога је важно у животу, отац је на крају нагласио да сваку храну, обавезно закрстимо у Име Свете Тројице – јер се она тако потпуно чисти од свих бактерија и вируса.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This