Izaberite stranicu

Велики празник Крштење Господа Исуса Христа у ријеци Јордану – Богојављење, молитвено је прослављен у острошкој светињи.
Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Сергије сабрат острошке обитељи, а саслуживали су му јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и јерођакони Роман и Зосима, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.
Након читања зачала из Светог Јеванђеља о Крштењу Господа Исуса Христа, сабранима је бесједио о. Сергије, који је говорио о великом значају овог празника.
– Заиста човјек сам створен од земног праха и воде, та прашина сједињена у тијелу, организам, али обожена Дахом Божијим, стоји у води ногама на тлу корита ријеке и дочекује Онога који је створио и ту воду и земљу и небески свод и сва тијела и њега смаога ставио у постојење, Светога Јована Крститеља највећег од жене рођеног, иако по животу анђела у тијелу, али ипак човјека. Он дочекује Творца и дешава се један од најдивнијих и најкориснијих догађаја за нашу душу, дешава се она истина која нас спасава, а то је да је Бог наш једини Бог, Света Тројица. Присутни постају свједоци, очевици и нама преносе и ми се данас спасавамо догађајем, јер глас са неба дође и рече ”Ово је Син мој љубљени”. Сам син присуствује овом светом дану и догађају и Дух Светио се појављује и све утврђује и њих и нас у вјекове вјекова да је Господ Бог наш Света Тројица – казао је о. Сергије.
Он је додао да се из данашњег догађаја извлачи још једна велика поука из дијалога Господа Исуса Христа и Светог Јована, када му Крститељ говори да би Христос њега требало да крсти јер је тако праведно. На то му, подсјећа о. Сергије, Господ каже да треба да испуне сваку правду.
– Свети Јован је био у праву, али правда није, најчешће, оно што ми процјењујемо нашим умом да је правда. Правда је Ријеч Божија, Заповијест Божија, Воља Божија, правда је оно што је Господ преко својих пророка па до данас преко светих отаца нама поручио и поучио како да живимо и да творимо и то је Правда Божија. Она се често не уклапа у наша нека мјерила у нашу градацију правде, али то је једина истинита и спасоносна правда која нам је поручена у Светом Јеванђељу које треба да се држимо и поучени дјелима светих отаца, ње се држећи, достићи ћемо ону правду којој се приклонио и Свети Јован Крститељ – казао је о. Сергије и подсјетио да је Бог управо нашу Митрополију црногорско-приморску благословио да будемо чувари Руке Светог Јована Крститеља која је крстила Господа Исуса Христа.

Бројно монаштво и вјерници примили су Свето Причешће.
Потом су о. Сергије и о. Радмило одслужили велико водоосвећење богојављенске воде, након чега су сабрани пили освећену воду и погружавали се њоме.
Прослава Богојављења настављена је уз празничну трпезу хришћанске љубави у манастирској трпезарији.
Бесједа о. Сергија на Богојављење

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This