Izaberite stranicu

„Данас славити Божић је негдје отприлике мало горе него у вријеме комунизма. Данас кренути налагати бадњаке, понијети српски барјак, говорити српским језиком, писати ћирилицом, дође му као велика храброст. Међутим као што видите има довољно храбрих. Довољно храбрих да знају ко су и шта су“, казао је данас у бесједи на Бадње вече у пуном храму Светог Николе у Котору парох которски, намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.
Претходно су на тргу испред цркве Грбљани и Оравчани традиционално укрстили и наложили бадњаке, а затим и вјерници из осталих дјелова Котора и Боке, које да дођу у великом броју није омело ни неуобичјено хладно вријеме за овај крај.
„Дошла су таква времена када се све полатиничило и када хоће да нас убиједе да смо нешто друго. Да смо оно што нисмо. А ми знамо тачно ко смо и што смо. Нас обавезује и Бог и Божић и бадњаци и крсна слава. Јер како ћемо сјутра изаћи пред своје претке славне, који су у гора времена, времена ропстава турских, венецијанских, аустроугарских, и чијих све не, одржали вјеру православну и име српско. И зато данас кад на Бадње вече наложимо бадњаке, кад се помолимо Богу и Божићу, када се у пјесми закунемо да ћемо увијек бити вјерни и Божићу и крсној слави, то није само пјесма, то је нешто што је из главе цијела народа, што нас држи и чува“, казао је Кривокапић.
Он је подсјетио на комунистичка времена када су људе позивали у партију, а уз то да батале и славу и бадњак. „Међутим, сви су они у потаји негдје знали када је Бадњи дан и која им је крсна слава. То је оно што нас је одржало и што ће нас и у ова наша времена одржати. А времена су таква да само треба причекати, јер Бог нас воли. Чека да види да на његову љубав одговарамо својом. Видјели сте, времена се мијењају и даће Бог да ће бити боље. Нема тих царева, краљева, властодржаца, који су вјековали. Само једно царство постоји, којим почињемо службу, уз ријечи „благословено царство Оца и Сина и Светога Духа“. То је једино царство које траје и које ће трајати и иза којега стоји Онај који је непобједив. Држите се бадњака и српске славе и нико нам не може ништа“, казао је између осталог у бесједи отац Момчило Кривокапић.
Службу на Бадњој вечери пратио је хор Српског пјевачког друштва Јединство, а затим је наступио и народни гуслар Голуб Биговић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This