Izaberite stranicu

У недељу, 27. новембра, на празник Светог апостола Филипа, служена је свечана саборна Литургија Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије у њеном сједишту – катедралној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

Литургију су служили Њ. Впр. Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Администратор Епархије, Њ. Впр. господин Игнатије, Митрополит аргентински и јужноамерички (Московска Патријаршија) и Преосвећени Епископи: господин Јован, Епископ каракаски и јужноамерички (Руска загранична Црква) и господин Кирило, Епископ диоклијски, викар Митрополита Амфилохија и архијерејски замјеник за Епархију Латинске Америке.Саслуживали су им свештеници Епархије за Јужну Америку Српске Патријаршије који су се сакупили из Аргентине, Бразила, Чилеа, Еквадора и Колумбије ради сабрања свештенства ове Епархије које се одржало дан раније, као и јерођакона Игњатија из Руске Заграничне Цркве.

У Литургији су учествовали вјерни из свих православних јурисдикција из Буенос Аиреса и цијеле Аргентине, као и вјерни наше Епархије из других земаља Латинске Америке.

Митрополит Амфилохије је у својој бесједи рекао да ”није случајно да је на јучерашњем сабрању свештенства било дванаест свештеника са својим епископом (Владиком Кирилом), јер нас је то подсјетило на дванаест Апостола возглављених Господом Исусом Христом, и тако се промишљу Божијом пројавио апостолски карактер наше Епархије.” Митрополит је нарочито поздравио дјецу Хуана и Каролину, који су тога дана примили Миромопомазање, присајединивши се тако Православној Цркви. У исто вријеме је заблагодарио присутним епископима, а Митрополиту Игнатију подарио јубиларну панагију Светог Јована Владимира коју је даривао епископима на освећењу Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару у октобру ове године. Епископ Јован је присуствовао тој прослави, али Митрополит Игнатије није био у могућности да узме учешћа због својих пастирских обавеза.

Након Свете Литургије, сви присутни су учествовали на свечаном ручку. Владика Кирило је у својој здравици, између осталог, рекао: ”Благодарим Њ. Впр. Митрополиту Амфилохију што је мене предложио Светом архијерејском сабору Српске Православне Цркве за викарног епископа за Латинску Америку. Његовим молитвама, Сабор ме изабрао и повјерио ми ову паству. У сваком случају, наш духовни ауторитет остаје Митрополит Амфилохије. Он ме је учио да овдје нисмо да нам се служи него да служимо. Ја сам спреман да служим Богу и свима вама и моја служба ће дати плодове ако ми помогнете и сви будемо сарађивали и радили заједно.

Послије тога је Митрополит Игнатије рекао: ”сигуран сам да ће Епископ Кирило имати велике и благословене плодове у свом апостолском раду, из три разлога: прво – јер је врло интелигентна и духовна особа, што су основни услови за добре плодове; друго – окружен је добрим пастирима; и треће – има духовну и добру паству. Све ово ће помоћи да Епископ Кирило добро ради и да његов рад донесе изванредне плодове. Ми такође желимо да његов рад ујединимо са нашим радећи тако на јединству Цркве.”

Дјеца са тамошње вјеронауке су, након поздравних ријечи, под вођством презвитере Викторије, отпјевали пјесму ”Вјера наша, вјера стара”, послије чега је Емилио Симоновић из Колона (Провинција Буенос Аирес) свирао на хармоници традиционалне пјесме из Србије и Црне Горе на радост свих присутних.

На крају свечаности, приказане су фотографије освећења грандиозног Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, који је изграђен у спомен хиљадугодишњице његовог мученичког страдања, као и фотографије са епископске хиротоније Владике Кирила из Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Pin It on Pinterest

Share This