Izaberite stranicu

(Видео: Нови ТВ)

Поводом предстојећег свенародног и саборног освећења новоподигнутог храма Светог свештеномученика Атиногена на Вучјем долу и прославе 140-годишњице славне Вучедолске битке, а које Епархије будимљанско-никшићка и захумско-херцеговачка, најављују за суботу 29. октобра 2016, у Подгорици је, у уторак 25. октобра, одржана конференција за новинаре на којој је било ријечи о овим свечаним догађајима.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије подсјетио је да су градњу храма, посвећеног Светом свештеномученику Атиногену, на Вучјем долу, прије 7-8 година, започеле Епархије будимљанско-никшићка и захумско-херцеговачка уз подршку Митрополије црногорско-приморске, народа из све три Епархије, те великог броја приложника који су се, са великом љубављу, укључили у подизање цркве. Жеља је била да се очува памћење и спомен на славне јунаке Вучедолске битке који су крв своју проливали за Крст часни и слободу златну, за ослобођење и уједињење нашег народа.

Конференција за новинаре поводом освећења храма на Вучјем долу

Та побједа, коју је као врховни командант извојевао тадашњи кнез, каснији краљ Црне Горе господар Никола I Петровић, гдје су се Црногорци и Херцеговци заједно и једнодушно борили и гдје је сам Господ Бог помогао против надмоћнијег непријатеља, урезала се, према ријечима Преосвећеног Епископа Јоаникија, у наше памћење, у нашу историју.

“Стогодишњица Вучедолске битке обиљежена је скромно 1976. Тада није било прилике да се истакне духовна основа овог знаменитог догађаја. Дошло је вријеме да се присјетимо да је наша Црква дала велики, лавовски допринос ослобођењу Херцеговине, да је Митрополит црногорски Иларион Рогановић, заједно са архимандритом, касније Митрополитом Висарионом Љубишом, освештао барјаке на Црном куку прије похода књажеве војске на Херцеговину, гдје су се заједно састали Црногорци и Херцеговци у великом подвигу ослобођења цијеле Херцеговине“.

“Краљ Никола се тада обратио Херцеговцима са топлом, очинском ријечју и Херцеговце похвалио, треба запамтити како их је позвао: Ослободите милу отаџбину своју Херцеговину, богату ризницу славних успомена велике прошлости наше и дичну перјаницу народа српског“.

“Са таквим осјећањем су наши преци ратовали у слози, у међусобном повјерењу, у љубави према Богу, роду и својој отаџбини, не дијелећи се на партије, не дијелећи се по територији, сви су били браћа. И, хвала Богу, ова црква Светог свештеномученика Атиногена данас потврђује да ту, у суштини, не може бити и нема границе међу браћом, да јединство Херцеговине и Црне Горе остаје вјечито“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Професор Веселин Матовић је навео да су историчари забиљежили да битка на Вучјем долу није трајала дуже од једног сата, али њена слава траје више од 140 година.

“Славни подвиг црногорске и херцеговачке војске, под командом књаза Николе брзо је ушао у народну поезију, о њој су пјевали и знаменити пјесници, не само наши, него и из других књижевности, као што јебугарски пјесник Иван Вразов“.
“О тој бици се чуло широм Европе, она је постала и остала до данас симбол слободарских тежњи народа Црне Горе и Херцеговине и свих балканских народа, који су тада почели ослободилачку борбу и докрајчивање османске царевине на Балкану“, казао је Матовић.

Он је нагласио да, с тога, није чудно што се на мјесту те знамените битке данас подиже храм Божји и навео појединости из програма, који организатор најављује на дан освештања цркве.

“Након освећења цркве и Литургије у којој ће учествовати неколико Архијереја Српске Православне Цркве, а којој ће присуствовати велики број народа Божјег из Црне Горе и Херцеговине, приређује се свечана академија и пригодан културно-умјетнички програм.Бесједу ће одржати пјесник Матија Бећковић“.

“На ову свечаност позвани су предсједнициЦрне Гореи Републике Српскег.-дин Филип Вујановић иг.-дин Милорад Додик, те бројне друге угледне званице“, рекао је Матовић, напомињући да ће у културно-умјетничком програму учествовати: КУД “Пива“ из Плужина, КУД “Тешан Подруговић“ из Гацка, КУД “Сава Владисавић“ из Гацка, КУД “Зора Херцеговачка“ из Билеће, етно група “Василисе“ из Билеће, гуслари: Стеван Мишо Поповић, Здравко Кнежевић.

Жељко Лучић, члан Одбора за изградњу храма на Вучјем долу је подсјетио да су темељи храма освештани 2008. године. Међутим, уследнеиздавања дозвола од надлежних органа, услиједила је пауза у радовима.

“Саблагословом Преосвећеног владике Јоаникија, 2012. године основан је Одбор за изградњу храма.Настављамо са радовима и, ево, четири године од тада, уз помоћ приложника, добрих људи, вјерног народадођосмо до завршетка радова на подизању храма“, казао је Лучић.

Он је овом приликом позвао све донаторе, приложнике, вјерни народ Црне Горе, Србије, Републике Српске, да у суботу, 29. октобра, дођу и увеличају освећење храма и прославу јубилеја Вучедолске битке.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This