Izaberite stranicu
Обраћајући се Патријарху Јерусалима и цијеле Палестине господину Теофилу III, предстојатељу Албанске православне цркве Архиепископу Анастасију, свим представницима православних цркава, представнцима римо-католичке и муслиманске заједнице и свим окупљеним у славу и част Светог Јована Владимира, на свечаном ручку поводом освећења Саборног храма у Бару, Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј је казао да су за овакав један скуп, који се ријетко догађа, потребне ријечи Цариградског Патријарха Светог Јована Златоустог или ријечи Српског Златоуста Светог Николаја, Епископа Жичког.
“Само су они могли да осмисле овакав један скуп и да кажу праву, божанску реч, овоме честитом, благословеном народу”, казао је Свјатјејши Патријарх.
Патријарх Иринеј је казао да је догађај освећења саборног храма посвећеног Светом Јовану Владимиру велико охрабрење за српски род.
“Ово је дан који је очекиван, који је жељен, дан за који се спремао цео српски, црногорски, свесрпски а великим делом цео православни народ. Овакво освећење храма посвећеног првом српском светитељу и мученику Светом Јовану Владимиру јесте догађај који се дешава једном у веку и овај догађај представља једно велико охрабрење за наш српски род”, казао је Патријарх.
Његова Светост Патријарх Иринеј је подсјетио да је Свети Јован Владимир велико име српске историје и културе и да је он као први светитељ српски, корјен светитељства у српском народу и српској цркви.
“Доласком Немањића, његова величина је некако засењена а ово је прилика да се поново обнови. И ми са њим да се обновимо. Славом и светитељством и мучеништвом великог српског светитеља Светог Јована Владимира да се обновимо”, казао је Патријарх српски Иринеј.
Патријарх је казао да је вријеме у којем живимо веома тешко и кризно а да многи покушавају да те кризе ријеше без Бога, без цркве и без правих духовних вриједности. Да много обећавају али свет не види плод тих обећања.
“Да су данас они који решавају судбину света присутни овде, могли би да виде и да дођу до закључка, како и на који начин се могу решити проблеми присутни у данашњем свету. Овде где је данас присутна православна црква, представници римо-католичке цркве и исламске заједнице, великих светских религија данас присутних у свету”, казао је Патријарх.
“Кључ решења је у вери. Без поруке и истине вере проблеми се неће моћи решити. Они се решавају оваквим саборима, оваквим скуповима народним, где је присутно име Божије и благодат Његова које решава све проблеме света. Господ и наши свети, они који су највише Богу угодили и приближили му се, они ће наћи најбољи метод и начин да решимо проблеме међу нама, да завлада љубав, поштовање личности божанске, да завлада осећање да смо сви деца Божија, да сви носимо лик Божији и да смо сви створени од Бога. Зато се молимо Господу да је оваквих сабора што више у свету”, закључио је Патријарх српски.
Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This