Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије уручио је данас у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици прослављеном руском филмском режисеру Никити Сергејевичу Михалкову високо одликовање СПЦ – орден Светог деспота Стефана Лазаревића којим га је, на Митрополитов предлог, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ на челу са Његовом Светошћу Патријархом Иринејем за изузетан допринос унапређењу православне филмске умјетности и свједочење да ће стид и врлина спасити свијет.

Михалкову је одликовање уручено у склопу Међународног христоваскрсног фестивала православног филма који се вечерас завршава у Подгорици.

Митрополит Амфилохије је, обраћајући се Михалкову, казао да новосаграђени подгорички храм Христовог Васкрсења значи обнову народа силом васкрслога Христа, обнову хришћанске вјере, а самим тим и свеукупне културе у Црној Гори.

„Код нас је након Другог свјетског рата педесет година владао тзв. соцреализам, умјетност је била соцреалистичка и нико није очекивао да ће доћи до духовног препорода народа Црне Горе, а у исто вријеме и хришћанске културе. У том духу је, ево, организован и овај Међународни христоваскрсни православни филмски фестивал, и ми смо благодарни Богу што се управо тим поводом ви данас овдје са нама“, рекао је Владика.

Владика је рекао да је Михалков један од најзначајнијих савремених хришђанских православних филмских умјетника.

„По нашем осјећању и по знању вашег дјела, основа онога што сте радили и што радите негдје је утемељена на Достојевском и на Тарковском, вашем претходнику“, рекао је Владика и додао да је Тарковски мисли Достојевског да ће љепота спасити свијет придодао мисао, за савремени свијет од изузетног значаја, да ће стид спасити свијет.

„Дакле, управо оно што је данас, када говоримо о филму, угрожено на свјетском плану, а то је димензија етике која се спаја са љепотом. А љепота без етике је демонска љепота, постаје демонско својство“, рекао је Владика Амфилохије.

Михалков је, у бесједи након што је примио одликовање, рекао да је за њега велика част боравак у подгоричком храму Христовог Васкрсења.

„Православни филм, по мом мишљењу, није само филм који приказује Православну цркву. Јер, просто, не можете снимити нешто што није у вашој души. Један старац је рекао да је жестока истина без љубави – лаж. Ја мислим да филм који би могли сматрати православним јесте онај који у својој сржи носи љубав у најширем смислу те ријечи“, казао је он.

Он је казао да се данас сусрећемо са великим проблемима, јер православни фестивал у свијету јесте нешто што је слично катакомбама.

„Држимо се једни других и све вријеме смо у стању одбране. И знамо зашто су распели Спаситеља, из зависти. А завист је основа разрушења. Завист је и у томе да постоји велика држава на Балкану, завист је што је била Русија и што и данас постоји, завист што она има резерве онога што је најнеопходније за људски живот. Завист је религија неталентованих, то је туга због туђе радости“, рекао је прослављени руски режисер.

Он је додао да је очигледно да та завист данас разједа и уништава свијет.

„Ми гледамо како се изображава представа о добру и злу. Сагласан сам, Високопреосвећени с вама, да је комунизам хтио да уништи православље, али мислим да данас још страшнији људи од комуниста желе да униште православље. Комунисти су нам били јасни, они су били атеисти. Али, данас и не кажу да нема Бога. Они желе да макну морално тло испод човјека. То се данас зове мултикултурализам, демократија, толерантност и тако даље. Кад дође вријеме плаћања, биће страшно“, нагласио је Михалков захваљујучи на одликовању, и поручио да ми православни немамо другога пута.

Р. В.

Видео: Нови ТВ

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/18798/12.05.2016._ORDEN%20MIHALKOVU.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This