Izaberite stranicu

ИсаијаАрхимандрит Исаија Крговић

Манастир Бијела код Шавника, један је од свјетионика српске православне вјере и културе током вјекова. Ове године светиња слави велики јубилеј – 1.000 година постојања. Многи су свједоци и многа памћења о подизању овога храма који се везује за Светог Јована Владимира, као једног од великих приложника. С кољена на кољено се преноси предање да су манастир Бијелу градили кнез Вуловић из Бијеле, бан Козлина из Тушине уз богат прилог Светог Јована Владимира. У то вријеме је бан Козлина управљао Дробњаком.

Вуловићи су живјели у Бијелој и када се градио Манастир Морача, један од Вуловића је понио прилог из Бијеле за Морачу, половином 13. вијека. Градња овога манастира се везује у спомен битке против Бугара, који су прегазили све српске земље и дошли до ријеке Таре, гдје су их сачекали и потукли Дробњаци око 1002. године.

Ове године је хиљаду година од престављења Светог Јована Владимира, једног од ктитора манастира, стога су сматрали да према предању обиљеже и хиљадугодишњицу постојања манастира Бијела.

– За обнову је остало да се уради звоник и да се заврши зид око манастира, који је већим дијелом готов. У почетку обнове манастира помагала је и држава, а вјероватно је сада тешка ситуација и у држави те је изостала помоћ од ње задњих година. Манастир је имао временом преко три и по милиона квадратних метара своје земље, а сада једва око четири стотине хиљада квадратних метара. Велика је шума одузета и многи пашњаци без икакве надокнаде као да то није својина ове Свете Божије куће. Не обраћа се никаква пажња на захтјеве повраћаја имовине или било каквог договора око било какве надокнаде – каже архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела.

Прилазни пут до манастира је у доста лошем стању. Преговарају са надлежнима из општине Шавник, да ће наложити ових дана насипање пута до манастира, како би гости могли да дођу по квалитетном макадаму.

Manastir_BijelaМанастир Бијела Данас

– Може да се укључи ко год има добру вољу да помогне а ми ћемо се трудити да будемо добри домаћини – поручио је игуман,
Донације се могу слати на жиро-рачун: Српски православни манастир Бијела, 520-3157-13, са назнаком за јубилеј.

Садашњу цркву градио Васо Поробић

Архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела, подсјећа и на народно предање да је овом манастиру царица Милица приложила икону Пресвете Богородице.

– Али, та икона, нажалост, није дошла до нас. Дробњак, Оногошт и Пива је припадала кнезу Лазару на управу од 1374. године, који је богато обдарио овај манастир. Већ 1656. године имамо писану књигу „Писах грешни Никифор у манастиру Бијела при храму Светога Великомученика Георгија…“ која се сада налази у Кијеву. Кроз вријеме манастирска црква је више пута рушена, што од непријатеља вјековних то и од порозног земљишта. Од 1705. до 1735. године био је игуман Максим који је обновио манастир, амбар, воденицу, купио књиге и свештене одежде за службу и каже се да је украсио цркву, то значи да је фрескописао цркву, али недуго послије Турци су је порушили и запалили 1840. послије мало више од сто година. Садашњу цркву градио је Васо Поробић, он је копао темељ и побио коље и почео радити 14. септембра 1886. године и рађена је мања од старе цркве. Завршена је доста брзо, како пише изнад врата ,,Понови се манастир Светог Георгија за владе књаза Николе Првог при митрополити Г. Митрофану настојатељ Дионисије Глођаја године 1887″ – каже отац Исаија.

Конаке освештао Владика Јоаникије

Од 1992. године отац Исаија почео је да обилази Дробњак по благослову митрополита Амфилохија, а од 1997. године почела је обнова конака који је срушен 1941.

– Обновљен је конак из темеља и освештао га је 2000. епископ Јоаникије. И други конак са радионицама је подигнут. Црква је омалтерисана, бакром је кров покривен, набављена су три нова звона, црква је фрескописана и уређена како доликује. Набављене су књиге за службу, опет се долази у цркву гдје се редовно служба одржава, крштава се и вјенчава као некад – испричао је игуман.

Р. К.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This