Izaberite stranicu

Вијеће народних скупштина Црне Горе усвојило је Декларацију против уласка Црне Горе у НАТО. Молба коју је актуелни црногорски режим поднио НАТО пакту да Црну Гору прими у своје чланство ући ће у историју највећих бешчашћа. Како та срамота не би пала и на народ Црне Горе који нико није ништа питао, Вијеће народних скупштина Црне Горе, у овом одсудном часу, под протестом објављује Декларацију против уласка Црне Горе у НАТО пакт, с пуним поштовањем према свим европским народима, наведено је, поред осталог, у овом документу. На манифестацији, која је одржана у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, бесједили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и историчар умјетности професор Никола Кусовац. У име Вијећа народних скупштина присутне је поздравио предсједник др Момчило Вуксановић.

Декларацију против уласка Црне Горе НАТО потписали су најистакнутији представници двадесет и четири народне скупштине из цијеле Црне Горе. Предсједник Управног одбора Вијећа народних скупштина др Момчило Вуксановић поручио је да молба црногорског режима за приступање Црне Горе НАТО савезу не представља народну вољу, него специфичан вид окупације која државотворном народу ограничава слободу и мијења свијест о његовој традицији и постојању на овим просторима.„Двадесет и четири делегације народних скупштина потписале су декларацију против учлањења Црне Горе у НАТО алијансу. То је квалитет који ни поред милионских улагања протагонисти уласка Црне Горе у НАТО не могу да остваре“, казао је Вуксановић.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да ми као хришћани поштујемо Европу и европске вриједности, али да не можемо бити за приступање НАТО алијанси, у првом реду због злочина које је тај војни пакт починио над нашим народом и нашом државом.

„Ако Црна Гора може нешто да допринесе уласком у Европу, онда је то да помогне како би се расформирао НАТО“, рекао је владика Амфилохије.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије побројао је имена свих погинулих из Црне Горе приликом НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, нагласивши да се увијек морамо сјећати недужних жртава у Мурину, гдје је од НАТО бомби погинуло троје дјеце од девет до четрнаест година.

„Видимо да НАТО агресија није престала, као што нису престале ни подјеле у Црној Гори. Молбом за учлањење у НАТО Црна Гора пише најсрамније странице своје историје и исписује себе из реда часних држава“, поручио је владика Јоаникије.

Предсједник Скупштине Вијећа народних скупштина историчар умјетности професор Никола Кусовац казао је да Црна Гора не смије да дозволи да се зарад НАТО пакта окрене против своје једновјерне браће у Русији. „Уколико данас, након свега што је доживио наш народ, некоме није јасно зашто Црна Гора не треба да буде у НАТО пакту, онда му је то узалудно и објашњавати“, казао је Кусовац.

У декларацији коју су потписале народне скупштине Црне Горе наведено је да нема краћег образложења зашто Црна Гора не треба да буде у НАТО пакту од чињенице да никад није била ни у једном војном савезу током своје вишевјековне историје. “Сам НАТО је злочиначким бомбардовањем Србије и Црне Горе одговорио на то питање. Уласком у НАТО придружили бисмо се злочинцима и оправдали злочине према сопственом народу. Као чланица НАТО пакта Црна Гора би се претворила у бусију из које су бојеве главе уперене на Русију, као уздарје једноплеменој и једновјерној Русији за братску помоћ, светиње и хљеб којима је вјековима помагала и даривала Црну Гору”, наводи се,између осталог, у декларацији.

Свечаном усвајању декларације поред великог броја грађана присуствовали су представници јавног, културног и политичког живота Црне Горе, а у културно-духовном дијелу програма учествовао је хор Свети апостол и јеванђелист Марко из Подгорице.

Извор: srpskenovinecg.com

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Pin It on Pinterest

Share This