Izaberite stranicu

1-Manastir Zanjice-prije obnove 1993.gМанастир Жањице 1993. године

Кратки историјат манастира

Утврђени средњовјековни манастирски комплекс са црквом Ваведења Пресвете Богородице налази се у приобалном дијелу Луштице, стотинак метара од рта Арза и плаже Миришта, на малом острву Жањице на источној страни улаза у Бококоторски залив.

4-Manastir Zanjice-prije obnove 1993.gМанастир Жањице 1993. године

По натписима на спољашњој апсиди олтара, манастир Ваведења Пресвете Богородице саградили су бродоломници из Грчке, које је од сигурне смрти спасила Пресвета Богородица. Средином петнаестог вијека, спашавајући православне светиње и реликвије са грчких архипелага од турског уништења, поморци су у манастир донијели чудотворну икону Богородице Путеводитељнице, заштитнице путника и помораца. Ову икону, која је вјековима красила жањичко Светилиште, насилно су однијели хрватски рибари и смјестили у римокатоличку цркву фрањевачког манастира у Оребићу, на полуострво Пељешац. По предању, она је два пута након тога испливала из мора и вратила се у манастир Ваведења Пресвете Богородице. Фрањевци у Оребићу, саградише самостан Госпе од анђела посвећен овој икони и оковаше је, гдје је остала и до данас. Бродоломници су били браћа Вудурис, бродовласници из града Патре, од којих потиче данашњи парох луштички презвитер Никола Урдешић. Вудуриси су обнављали манастир Жањице и саградили храм Васкрсења Лазаревог у селу Мрковима.

Према печату из XV в., који се чува у манастиру Савина, види се да је Ваведењски храм био метох Манастира Савина.

6-Moleban u cr.man -7.07 1996.g.Молебан у манастирској цркви 1996. године

Манастир је претрпио практично рушење до темеља, а напуштен је отприлике у исто вријеме када је порушен манастир на Михољској Превлаци.

Током 18. вијека, за вријеме владике Саве Петровића Његоша, вођен је дугогодишњи спор око јурисдикције са которским бискупом. Захваљујући упорности епископа Герасима Петрановића, манастир је остао у посједу Српске Православне Цркве. Обновљен је и освећен 1880. године.

Манастир је остао запуштен све до средине деведестих година прошлог вијека. Обнова Манастира је почела на иницијативу архијерејског намјесника Бококоторског протојерерја-ставрофора Момчила Кривокапића и чланова Братства Православне Омладине Црне Горе, а по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Темељна обнова је урађена захваљујући ктиторству Вука Хамовића и његове супруге. Капетани приобалне пловидбе Зоран Баничевић, Данило Вујиновић и Никола Мариновић су својим бродићима значајно помогли обнову ове светиње. Копију иконе Одигитрије која је изложена у манастиру израдила је Вероника Ђукановић из Београда, а дар је Нестора Телебака из Бања Луке, прворођеног сина Небојше и Данијеле Телебак који су се вјенчали у овом Светлишту.

Nalazi se na ostrvcetu pri ulazu u Bokokotorski zaliv. Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice potice iz XII. veka. Metoh manastira Savina. Na fotografijama jeromonah Makarije Imamovic.

Острво Жањице

Послије обнаве овог манастирског комплекса показала се сва љепота и једноставност споја мора, камена и његових зидина са прекрасном малом црквицом.
Данас манастир опслужују монаси из манастира Савина и парох луштички.

Манастирска здања

Nalazi se na ostrvcetu pri ulazu u Bokokotorski zaliv. Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice potice iz XII. veka. Metoh manastira Savina. Na fotografijama jeromonah Makarije Imamovic.

Манастирски комплекс

Храм Ваведења Пресвете Богородице

Цркву Ваведења Пресвете Богородице су током времена називали и Мала Госпођа а једном документу у Которском архиву из 1508. године, који садржи опоруку о завјештању перпера цркви, сретамо и назив Света Марија на Жањици.

Најстарији дио цјелине представља једнобродна црква Ваведења Пресвете Богородице, за коју се вјерује да потиче из 15. вијека. У унутрашњости цркве су сачувани остаци фресака. Остаци фреско- сликарства постоје и на западној, јужној и источној фасади.

Претпоставља се да је црква била у почетку покривена каменим плочама, које су замијењене каналицом у познијим преградњама. Радови на конзервацији цркве нијесу у потпуности завршени.

Мanstirski Zanjice-danas

Манастир Жањице данас

Конак

Одбрамбени зидови са једном округлом угаоном кулом дају манастирском комплексу специфичан изглед. Око цркве Ваведења Пресвете Богородице су изграђени зидови утврђења приближно квадратне основе са кружном кулом у сјеверозападном углу, као и мање манастирске зграде прислоњене уз зидове на јужној и источној страни утврђења.

Досада су изведени радови на конацима, кули, бистијерни и зидовима, према одобреној документацији и уз надзор Регионалног завода – Котор. Радови на обнови просторије са сјеверне стране нијесу у потпуности завршени.

Јован Б. Маркуш

Pin It on Pinterest

Share This