Izaberite stranicu

Пета свеправославна предсаборска конференција, коју је сазвао Његова Светост Васељенски Патријарх г.г. Вартоломеј уз сагласност свих Блажењејших Предстојатеља помесних Православних Цркава, изражену током њиховог Свештеног Сабрања у Фанару од 6. до 9. марта 2014. године, одржана је у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве од 10. до 17. октобра 2015. године.

Рад Конференције је отпочео саборном међуправославном архијерејском Литургијом у светом ставропигијалном храму Апостола Павла у недељу богоносних Отаца Седмог васељенског сабора у Никеји, а одвијао се под председништвом Високопреосвећеног Митрополита пергамског г. Јована, кога је, услед његове спречености, у току последња два дана на дужности председавајућег заменио други члан делегације Васељенске Патријаршије, Високопреосвећени Митрополит француски г. Емануил, уз сарадњу секретара за припрему Светог и Великог Сабора Православне Цркве, Високопреосвећеног Митрополита швајцарског г. Јеремије. У раду Конференције учествовале су делегације свих аутокефалних Православних Цркава.

Предстојатељи помесних Православних Цркава послали су поруке учесницима Конференције, које су прочитане на заседањима. Учесници Конференције су упутили одговор свим Предстојатељима Православних Цркава, иштући од њих молитве и благослове за успешан рад Конференције.

Теме Пете свеправославне конференције, сагласно вољи Предстојатељâ, биле су дискусија и коначно одобравање текста О аутономији и начину њеног проглашавања у Православној Цркви, који је саставила Међуправославна припремна комисија (2009), и једногласно предложених измена у текстовима усвојеним на Другој и Трећој свепревославној предсаборској конференцији (1982. и 1986.) које је на три своја заседања (2014. и 2015.) формулисала Специјалне међуправославне комисија.

Конференција је проучила текст О аутономији и начину њеног проглашавања у Православној Цркви и текстове које је саставила Специјална међуправославна комисија на својим састанцима у Шамбезију на теме: 1) Односи Православне Цркве и осталог хришћанског света; 2) Мисија Православне Цркве у савременом свету  и 3) Важност поста и његовог држања данас. У ове текстове унесена су разјашњења, допуне, исправке и додаци.

Конференција је једногласно усвојила текстове О аутономији и начину њеног проглашавања у Православној Цркви, Односи Православне Цркве и осталог хришћанског света и Важност поста и његовог држања данас. Текст Мисија Православне Цркве у савременом свету нису потписале Цркве Русије и Грузије.

У Шамбезију код Женеве,
16. октобра 2015.

Председавајући Конференције

Митрополит француски
ЕМАНУИЛ

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This