Izaberite stranicu

Истражни комитет Русије не сумња у оригиналност остатака Николаја Другога. „Није било и нема сумње да сви пронађени остаци припадају члановима царске породице и њихове свите“, изјавио је званични представник комитета Владимир Маркин.

Нова експертиза врши се на молбу Руске православне цркве, објаснио је он. „Актуелна обнова кривичног поступка — није покушај да се изврши ревизија претходно прибављених доказа и утврђеног чињеничног стања, већ само потреба за додатном истрагом новонасталих чињеница“, цитира Владимира Маркина „Интерфакс“.
За истраживање и експертизе Истражни комитет Русије заинтересовао је научнике –генетичаре свјетског гласа. При томе ће бити коришћена најнапреднија техника. Додатна испитивања биће урађена у најкраћем року.

Истражни комитет је обновио кривичну истрагу о смрти чланова руске царске породице. Додатна истрага води се ради потврђивања оригиналности остатака царевића Алексија и велике кнегиње Марије.

Сада се остаци то двоје дјеце Николаја Другог чувају у Државном архиву Русије. При томе оригиналност остатака потврђена је са вјероватноћом од 99%. Међутим, Руска православна црква и Дом Романових сматрају да оригиналност остатака царске породице још није доказана.

„Уважавајући Цркву одлучено је да се спроведе накнадана експертиза. Колико ће времена за то требати — то није питање за мене. Ја не сносим одговорност за генетичаре и експерте судске медицине“, истакао је предсједник Државног архива, члан владине радне групе Сергеј Мироненко.

Једна од додатних експертиза биће извршена на Институту за општу генетику Николаја Вавилова Руске академије наука у Москви.

Истражитељи су завршили кривичну истрагу о погибији породице Николаја Другог у јануару 2011. Почетак истраге је кренуо од откривања мјеста гдје су пронађени остаци девет људи у јулу 1991. године на Старом Коптјаковском путу близу Јекатеринбурга. Остаци девет људи припадали су членовима царске породице — самом Николају Другом, његовој 46-годишњој супрузи Александри Фјодоровној, као и њиховим кћерима — 22-годишњој Олги, 21-годишњој Татјани, 17-годишњој Анастасији. Осим тога, пронађена су тијела људи из најближег царског окружења — 53-годишњег Евгенија Боткина, 40-годишње Ане Демидове, 62-годишњег Алојзија Трупа и 48-годишњег Ивана Харитонова.

Остаци членова царске породице сахрањени су у капели Петропавловског саборног храма Санкт Петербурга.

Остаци још двоје људи пронађени су приликом археолошких ископавања јужно од мјеста првог налазишта 29. јула 2007. године. Многобројне експертизе потврдиле су да остаци припадају царевићу Алексеју и његовој сестри Марији. Радна група је предложила да церемонија сахране у Петропавловској капели буде 18. октобра ове године.

Чланови владине радне групе убијеђени су у оригналност свих царских остатака. У међувремену, наставак истраге кривичног дјела о погибији потоњег руског цара подржао је Руски дом Романових, на чијем челу се налази велика кнегиња Марија Владимировна.

Истрага убиства чланова царске породице елиминисаће празнину, ријешити проблем, и ослободити предмет од спекулација», сматра јавни тужилац Крима Наталија Поклонска. „Злочини се не смију заборавити. У сваком случају, предмет је потребно расвијетлити. Нека резултат дате истраге буде истина, како даље нико не би имао повода за спекулације», изјавила је она.

Са руског: Марија Живковић

 

Pin It on Pinterest

Share This