Izaberite stranicu

Током дводневне посјете Бриселу, 12. и 13. октобра 2015. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије имао је низ сусрета са бројним саговорницима у незванично главном граду Европске уније.

У веома добро припремљеном протоколу митрополит Порфирије је у одвојеним сусретима разговарао са амбасадором Републике Србије и шефом дипломатске мисије Србије при Европској унији г. Душком Лопандићем и амбасадором Републике Хрватске г. Гораном Штефанићем и њиховим сарадницима при дипломатским мисијама. Митрополит се такође сусрео са члановима Европског парламента г. Иваном Јаковчићем (Хрватска), г. Ивом Вајглом, гђом Тањом Фајон (Словенија), као и са г. Алојзом Петерлеом (Словенија). Срдачне разговоре митрополит Порфирије је имао са Митрополитом Цариградске патријаршије у Бриселу г. Атинагором и архимандритом Емилијаном, као и представницима канцеларије Евађеоске Цркве Њемачке (ЕКД) у Бриселу и директором бриселске канцеларије Фондације Конрад Аденауер др Штефаном Гехролдом.

Протокол и радне састанке припремила је гђа Елизабета Китановић из Европске конференције цркава (CEC). Током наведених сусрета митрополит Порфирије је говорио о актуелном положају и активностима Српске Православне Цркве у Хрватској и Словенији као и пројектима који се могу остварити кроз заједничку сарадњу – на ширем плану у правцу афирмисања вјерских права  и људских слобода, али и на унапређењу програма дјеловања и рада црквених институција попут Српске православне гимназије у Загребу.

У пратњи Митрополита Порфирија били су протојереј-ставрофор Слободан Лалић, в.д. директор Гимназије, г. Борко Босиочић и г. Карол Лупу.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This