Izaberite stranicu

Ораховац

У среду, 14.октобра на празник Покрова Пресвете Богородице, у Ораховцу се десио нови инцидент. Око пола сата после завршетка Свете литургије каменована је капија на порти цркве Успења Пресвете Богородице у центру српског дела града.

По речима ораховачког свештеника, оца Веље Стојковића, чим су се верници који су присуствовали празничној литургији, разишли кућама, зачуо се снажан одјек ударца овећег камена о метална врата црквене порте. То је узнемирило свештеника, а пре свега његову децу која су се у дворишту играла са још неколико својих вршњака.

Свештеник Стојковић је одмах обавестио Косовску полицију, која је направила увиђај на лицу места и однела бачени камен као доказ напада, а према речима једног од српских очевидаца, који је, заједно са свештеником, дао изјаву полицији, напад су извела четворица албанских младића, када су пролазили поред цркве, и ударивши камењем на црквена врата, отрчали према албанском делу града.

Иако разлог и циљ овог напада нису познати, мештани сматрају да је то повезано са сличним нападом на Парохијски дом, на исти датум и на исти празник прошле године, када је разбијен прозор на Парохијском дому.

Иако изгледа безазлено, ја мислим да ово није случајно и да је сваки напад на наш храм, напад и на наш народ. Напад је изазвао додатно узнемирење код мојих парохијана, јер двориште цркве је у последње време једино место где су се моја деца и остала деца осећала сигурно. Овај напад, као и низ сличних инцидената везаних за црквену порту и Парохијски дом показују да деца, па ни ми нисмо ни ту више сигурни – рекао је отац Веља и изразио наду да ће Косовска полиција пронаћи починиоце, казнити их и тиме спречити да се овакви и слични напади више не понове.

Оливера Радић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This