Izaberite stranicu

Канонски православни епископи Океаније састали су се у уторак 13. октобра 2015. године поводом одржавања Петог савета Канонских епископа Океаније. Саветом је председавао по положају Његово Високопреосвештенство архиепископ Аустралије Стилијанос.

Присутни су били: Његово Високопреосвештенство Архиепископ Стилијанос (Васељенска Патријаршија), Његово Високопреосвештенство Архиепископ Павле (Антиохијска Црква), Његово Преосвештенство Епископ Георгије (Руска Црква), Његово Преосвештенство Епископ Иринеј (Српска Црква), Његово Преосвештенство Епископ Михаил (Румунска Црква), Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохиос (Васељенска Патријаршија), Његово Преосвештенство Епископ Језекиљ (Викарни епископ), Његово Преосвештенство Епископ Серафим (Викарни епископ), Његово Преосвештенство Епископ Никандрос (Викарни епископ) и Његово Преосвештенство Епископ Јаковос (Викарни епископ).

Узимајући у обзир пастирске потребе верника, Сабор је расправљао и о неким друштвено-политичким изазовима са којима се суочавају Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду. Све јерарси имали су прилику да изразе забринутост и да траже мишљење из искустава браће епископа. У светлу расправе, између осталог, донете су следеће одлуке:

1. Истополни бракови: У вези са овим веома разарајућим питањем, и потребу Православних Цркава да заштите традиционални брак, захвалност је одана Грчкој Православној Архиепископији за њихов примеран рад у смислу едукације њиховог свештенства и верних, као и државних службеника под слоганом “Браните брак: Заштитите светост брака”. У том контексту, Савет је изразио своју забринутост за потребу сваког детета за оцем и мајком.

Што се тиче питања деце коју су усвојили истополни парови, укључујући и питање крштења, одлучено је да ће крштење такве деце остати у пастирском нахођењу надлежних помесних епископа.

2. Све-православна сабрања свештенства: Одлучено је да се организује једном годишње, на локалном нивоу како би се пружила прилика свештенству да се информише о питањима покренутим од стране Савета, као и другим релевантним стварима. Значајно би било и неговање братских односа међу свештенством.

3. Интернет презентација „Православна Аустралија и Океанија” је одобрена и усвојена за званични сајт Савета (orthodox.net.au). Исти ће сада постати доступан свим верницима.

4. Успостављање Одбора за омладину: Чувши бриге младих изложене преко архијереја Савета, одлучено је да се успостави, поред три постојећа Одбора Савета, Одбор за омладину, којим ће у почетку председавати Његово Преосвештенство Епископ аполониски Серафим, за Нови Јужни Велс.

5. Правила и Уредбе Савета: Савет предвиђа завршетак Правила и Уредби Сабора до краја године. Она су заснована на основу одлука из Шамбезија које су довеле до формирања Епископског савета 2009. године.

6. Веронаука и верска настава у школама: Одлучено је да ће се Савет обратити релевантним локалним самоуправама и нагласити значај задржавања веронауке у јавним школама и верског образовања углавном у оквиру јавног школског система.

7. Извештај о Православном хришћанском болничком капеланству: Извјештај координатора, господина Данијела Белиса је примљен са задовољством. Ова званична служба Савета данас је у служби потреба православних хришћана у Викторији. Одлучено је да се покрене иницијатива како би се обезбедила средстава за ширење обима овог програма у другим државама.

8. За новог секретара Савета изабран је др Филип Кариатлис. Рад бившег секретара, г. Димитриоса Кепреотиса прихваћен је са задовољством.

Савет је примио са захвалношћу одлуку Врховног суда Новог Јужног Велса, маја 2015. године, у вези повратка манастира Светог Саве, Нови Калинић у Валару, Српској Православној Митрополији аустралијско-новозеландској. Сада се надамо да ће ова одлука донети мир и стабилност у оквиру Српске Православне Цркве у Аустралији и одржавати канонски поредак у овом региону.

Савет је изразио забринутост због страдања православних верника у Сирији и свих народа на Блиском Истоку. Савет би желео да подстакне светске силе да пронађу решење за ову неприхватљиву људску трагедију. Поред тога, Савет наставља да се моли за безбедан повратак два киднапована архиепископа, Павла и Јована. На сличан начин, Савет је изразио своју радост поводом ослобађања Архиепископа охридског Јована.

Дана 13. октобра, 2015.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Стилијанос (Васељенска Патријаршија)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Павле (Антиохијска Црква)

Његово Преосвештенство Епископ Георгије (Руска Црква)

Његово Преосвештенство Епископ Иринеј (Српска Црква)

Његово Преосвештенство Епископ Михаил (Румунска Црква)

Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохиос (Васељенска Патријаршија)

Његово Преосвештенство Епископ Језекиљ (Викарни епископ)

Његово Преосвештенство Епископ Серафим (Викарни епископ)

Његово Преосвештенство Епископ Никандрос (Викарни епископ)

Његово Преосвештенство Епископ Јаковос (Викарни епископ)

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This