Select Page

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије обавиће, у недјељу19. јула 2015. године, са почетком у 9 часова, велико освећење цркве Светог Архистратига Михаила на Црквини у Морачи и у њој служити Свету Архијерејску Литургију.

Храм Светог Архистратига Михаила је подигнут од темеља до крова, на мјесту старог, који се срушио због дотрајалости 1936. године. Градња је отпочела 2002. године, када је Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије освештао камен темељац, и једини је храм са два звоника у овим крајевима- рекао је, у изјави за Радио ,,Светигору“ надлежни парох јереј Обрен Шарић.

,,Храм је први пут подигнут 1905. године, прилогом братственика Оташа Савиног, који је сахрањен поред храма. Збогдотрајалости је пао 1936. године, од њега је остала розета која је уграђена у нови храм, а пронађен је и сребрни крст из 1910 године. Највећи приложници новог храма су Шћепанови синови Ђорђе и Петар, и братство Меденица. Храм је засијао у пуном сјају, са два звоника, унутра комплет опремљен са дуборезаним иконостасом и сликаним иконама.“-каже отац Обрен Шарић.

Добри домаћин, отац Обрен Шарић је позвао вјернике да у недјељу 19. јула, узму учешћа у овом духовном слављу.

За неких седам година, од када је отац Обрен Шарић надлежни парох ове парохије, ово ће бити четврти храм који је освештан. Прво је наново подигнут храм Светог Пантелејмона и Светог Климента у Барама Радовића, родном мјесту Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, који је освештан 2009. После њега освештан је храм у Горњој Морачи. Поводом сто педесете годишњице од градње, 2013. године обновљен је и освештан храм Светог пророка Илије а 2014. године и храм преноса моштију Светог Архиђакона Стефана на Крњој јели, који је приликом освећења предат на управљање Епархији Будимљанско-никшићкој и Преосвећеном Владики Јоаникију.

Слободанка Грдинић

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/17171/17.07.2015.o.%20Obren%20Saric.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This