Izaberite stranicu

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић саопштио је данас новинарима након изласка из Центра безбједности Подгорица да ће испоштовати одлуку Министарства унутрашњих послова МУП и да ће данас до поноћи напустити Црну Гору, али је додао и да ће се вратити.

Џомић је новинарима, испред бивше зграде Центра безбједности Погорица, казао да је тек данас примио рјешење.

“Морам да кажем да је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић слагао поједине медије, којима је доставио информацију да ћу да изађем из државе данас до 18 сати. Није до 18 сати, него до 24 сата”, навео је он.

Џомић тврди да се Коњевић боји Управног суда, наводећи да је три пута до сада био у оваквој ситуацији за четири године.

“Три пута је одобрено одлагање рјешења, до окончана управног спора. Будите сигурни да ће ова одлука, ових дана доживјети фијаско на Управном суду. Ништа није завршено”, поручио је Џомић.

Он је казао да је предао тужбу 4. фебруара Управном суду, наводећи да ће тражити од суда хитност у поступку.

“Сјутра иде захтјев за привремену мјеру. Ја нећу бити у прилици да то поднесем лично, али ће то моји опуномоћници урадити”, рекао је Џомић.

Према његовим рјечима, за четири године МУП је донио седам незаконитио првостепених рјешења, девет другостепених и три пресуде Управног суда у његову корист, и у корист, како је навео, свих других свештеника који су дошли у ту ситуацију.

“Према томе, ово је један продужетак прогона Митрополије црногорско приморске, канонског свештенства. Нека им буде, али Црква је издржала много веће гонитеље, него што су ти типчићи типа Коњевића”, казао је Џомић.

dzompiperovic1Џомићев адвокат, Зоран Пиперовић, најавио је да ће сјутра ујутро предати Управном суду предлог за издавање привремене мјере.

“Сигуран сам да ће тај пријелдог да буде усвојен. Чим буде донесено рјешење од Управног суда да се доноси привремена мјера, то значи суспензију свих ових рјешења”, рекао је он, појашњавајући да ће Џомић моћи да дође у Црну Гору наредни дан након рјешења.

Он је показао документ са мишљењем Агенције за националну безбједност (АНБ), у коме нема печата ни потписа човјека који је написао рјешење.

“Ово говори о озбиљности једне озбиљне институције”, рекао је Пиперовић.

Он је указао на саопштење МУП-а, у ком се наводи да су они поступили сходно мишљењу АНБ-а, тврдећи да то није тачно.

“Оног секунда кад је АНБ казао да отац Велибор не испуњава услове за боравак на основу Закона о странцима, ту се обавеза АНБ-а завршава”, казао је Пиперовић.

Он је рекао да АНБ нема никакве везе да ли ће МУП да донесе рјешење којим се удовољава привременој мјери, па се, како је навео, Џомић оставља у Црној Гори до окончања управног спора или не.

“То да ли се удовољава или не, нема везе са АНБ-ом, има везе само са МУП-ом. Зна се ко је тај инат урадио”, закључио је Пиперовић.

“Министарство унутрашњих послова је сходно закону донијело коначно рјешење којим се не одобрава привремени боравак Велибору Џомићу због постојања сметњи из разлога националне безбједности на које је указала Агенција за националну безбједност АНБ у свом мишљењу достављеном МУП-у током трајања поступка”, саопштено је јуче из тог Владиног ресора.

МУП је сходно Уставу и законским прописима у обавези да поштује ставове надлежних државних органа, у овом случају Агенције за националну безбједност, и у одговарајућем поступку је донио коначно рјешење које се има одмах извршити, објаснили су из МУП-а.

Џомић је, поводом одлуке МУП-а, поручио да је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић прекршио јавна овлашћења, додајући да о њему износи неистине у јавности.

МУП је рјешење донио након што је одбио Џомићев приједлог за одлагање привремене мјере до одлуке Управног суда.

Џомићев адвокат Зоран Пиперовић је казао да је одлука Министарства унутрашњих послова скандалозна.

Он је подсјетио да Џомић тражи боравиште у Црној Гори по основу спајања са породицом, као и да је ту настањен 22 године, да је у међувремену постао универзитетски професор, додајући да “Џомић не ради ништа што би шкодило држави”.

Извор: cdm.me

Pin It on Pinterest

Share This