Izaberite stranicu
Соловјецки архипелаг, који је вековима био познат као «Северна Тиваида» или «Северни Атон», представља групу острва, која се налазе на улазу у Оњешки залив у југоисточном делу Белог мора – јединог унутрашњег мора У Северном леденом океану.

Соловјецки архипелаг, који је вековима био познат као «Северна Тиваида» или «Северни Атон», представља групу острва, која се налазе на улазу у Оњешки залив у југоисточном делу Белог мора – јединог унутрашњег мора у Северном леденом океану.Захваљујући свом пореклу, флори и фауни, Бело море се сматра једним од најзанимљивијих географских крајева у Русији. Скоро пола године море је покривено плутајућим ледом, али кад се лед повуче сви они који то желе могу да се диве плими и осеци и да посматрају фоке и поларне делфине, чак и да виде тајанствене фатаморгане које стварност претварају у земљу из бајке. Међутим, највеће интересовање на Соловкима изазива њихов духовни центар – ставропигијални Соловјецки манастир, који је 1436. године основао преподобни Зосима Соловјецки.

У раном совјетском периоду овде је био смештен први концентрациони логор у којем је на стотине православних свештенослужитеља пострадало и умрло за своју веру.
Соловјецки логор специјалне намене отворен је по налогу Владимира Лењина 1921. године, а затворен је 1939. године, уочи Другог светског рата. На почетку рата на Соловкима је почела да ради школа за мале од палубе при школском одреду Северне флоте. Соловјецка острва су 1974. године постала државни историјско-архитектонски и природни музеј – национални парк.

Овде је 1990. године обновљен монашки живот. Музејско-манастирски комплекс се 1992. године налази на Листи светске баштине УНЕСКО.
Нашим читаоцима нудимо избор фотографија «Соловки зими» сликарке и иконописца Надежде Терехове.

Фото: Надежда Терехова
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This