Izaberite stranicu

Јуче су обиљежавањем Савиндана и Лодама почеле традиционалне Трипунданске свечаности у сусрет Трипундану 3. фебруара. Которани православне и католичке вјероисповјести и остали грађани, представници локалне власти, почасни одред Бокељске морнарице 809 и Градска музика најприје су, како налаже обичај, обиљежили Савиндан пред црквом Светог Николе у Старом граду, а потом су пред катедралом тачно у подне саслушали Лоде, похвале свецу-заштитнику града, и испратили подизање заставе Светог Трипуна.

Након што је дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство” отпјевао Химну Светом Сави, окупљеним грађанима обратио се парох которски протојереј ставрофор Момчило Кривокапић. „Котор је најбогатији град јер има традицију коју зна да чува. Понешто се измакло, понешто је вријеме прегазило, али као што видите, враћа се оно што је најважније. Ја сваке године апострофирам да је Градска музика деведесетих година имала храбрости да дође пред цркву Светог Николе и одсвира химну и то је једина градска музика коју ја знам да свира ову химну. Они је одсвирају овдје испред цркве и онда иду пред катедралу Светог Трипуна и тамо у славу Светог великомученика Трифуна опет свирају и опет се уноси слава Богу. Безброј пута сам споменуо да светост и љубав једини могу да споје људе, све остало је детруктивно. Гласови ове дјеце и глас малог адмирала који ће изговорити у славу Светог Трифуна али и у славу Божју спајају се у једну исту молитву. То је љепота и оно што се зове традиција Котора” – рекао је парох Кривокапић и додао да се на Савиндан, поред Химне Светом Сави, од половине 19.вијека пјева и „О српска млада невина чеда”, пјесма компонована за Српско пјевачко друштво ,,Јединство”. „Слога је највеће богатство овог града, да се тај дио традиције сачува за сва покољења. Бог дао здравља онима који су обновили овај обичај доласка пред Светог Николу и Светог Трипуна. Нек Бог да здравља свима онима који су се данас скупили. Нек Бог да здравља и онима који нам не желе добро и који измишљају нове календаре и избацују Светог Саву из календара. Живјели сви на многаја и блага љета” – закључио је парох Кривокапић и потом посебно поздравио Градску музику, предсједника Општине Котор др Александра Стјепчевића и предсједника Скупштине Николу Букилицу.

Након свечаности испред храма Светог Николе, Градска музика се, заједно са одредом Бокељске морнарице, грађанима и вјерницима једне и друге вјероисповијести, запутила ка катедрали гдје је поздрављен почетак Трипунданских свечаности. Тачно у 12 сати мали адмирал Бокељске морнарице Петар Трипа Синдик са катедрале Светог Трипуна је изговорио лоде – похвале Светом Трипуну, заштитнику града Котора.

„Годишње поновљење свечаности коју смо справни да светкујемо, док оживљује у нама најмилије богољубне успомене, подсјећа нас на сјајна дјела наших праотаца, који под окриљем Чудотворца чије свете моћи Котор поштује, постадоше заслужни за вјеру и за домовину, а нама њиховим сретним потомцима оставише славно насљедство. Дакле, грађани, нек се и ове године прослави предајним сјајем и уобичајеним обредима ова нама тако мила свечаност, а нека нама свима буде подстрек исти онај светац ради којег се она и светкује. Нека се тим најприје искаже слава Богу Великоме, те поклон и штовање славној Дјевици Марији и поглавитом мученику Исусову Светом Трипуну. Еј допусти, Велики Боже, нек се за толики низ стољећа, колико је до сада минуло тренутака, развије сваке године прослављени овај стијег, а увијек у слози, срећи и љубави. Слава! Слава! Слава” – узвикнуо је десетогодишњи Синдик окупљеном народу.

Предсједник Општине Котор Александар Стјепчевић са суграђанима је пропратио обиљежавање Савиндана и Лоде. „Ето, Котор то баштини и то је наша традиција. Ово су лијепи дани када је свечана атмосфера и када су сви расположени, барем дјелимично на тренутак заборавимо наше дневне и друге проблеме, тако да се у оваквим свечаним тренуцима оживе тргови, буде мало шаренила и све то сви заједно испоштујемо и нормално да је добро расположење. Сви обавезно идемо на оба трга без обзира којој вјери људи припадају или су атеисти. Ми Которани волимо да доживимо овакве тренутке и на то сви гледамо позитивно. Нема тога ко било шта има против једног или другог трга, то је све наше” – рекао је Стјепчевић.

Вањска прослава Светог Трипуна биће у недјељу 8. фебруара уз церемонију Бокељске морнарице, коло Морнарице и процесију улицама Котора.

Извор: radiokotor.info

Pin It on Pinterest

Share This