Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј примио је у Васељенској патријаршији потпредседника Сједињених Америчких Држава г. Џозефа Бејдена.

На састанку који је трајао нешто више од сат и по времена Патријарх Вартоломеј и потпредседник САД разговарали су о ситуацији и неприликама са којима се суочавају хришћанске заједнице на Блиском Истоку, али и у Украјини, затим о предстојећој посети папе Фрање Фанару, као и о сусретима Цариградског патријарха и Римског папе у Јерусалиму у мају и Риму у јуну ове године. Састанку су присуствовали: епископи бурски Елпидофор и  силимвријски Максим, главни секретар Светог Синода Архимадрит Вартоломеј Самарас, архиђакон Цариградске патријаршије Јован Хрисавгис и ђакон Нифон Цималис, док су у америчкој делегацији сусрету присуствовали амбасадор САД у Анкари и сарадници потпредседника Бајдена.

Васељенски патријарх је посебно захвалио г. Бајдену за лично интересовање о питањима која се тичу Свештене Архиепископије у Америци, али и Цариградског трона.

После састанка са Патријархом Вартоломејем, амерички потпредседник је у пратњи своје супруге, посетио и Патријаршијски храм Светог Георгија.

Ово је други пут да амерички потпредседник Бајден долази у посету у Свештено седиште Цариградске патријаршије, а укупно трећи сусрет  са Патријархом Вартоломејем, који је посетио званичну резиденцију потпредседника у Вашингтону у склопу своје последње званичне посете Сједињеним Америчким Државама, у новембру 2009. године.

Извор: СПЦ/Амен

Pin It on Pinterest

Share This