Izaberite stranicu

На празник Преноса моштију Светог Великомученика Георгија, у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. Овом приликом, у чин свештеника, Владика Милутин рукоположио је досадашњег ђакона Николу Петровића, дугогодишњег узорног вероучитеља у Основној школи „Војвода Мишић“ у Рајковићу и члана музичке групе „Лира Поетика“, која ствара и изводи духовне композиције

Све што је записано као Божја Реч једноставно је и разумљиво, а опет дубоко смислено. Јер, Богочовек Христос у себи спаја неспојиво- Бога и човека, творца и творевину, небо и земљу… Свето јеванђеље Христово тумачи се у Цркви. Наравно, можемо га читати у свом дому, али да бисмо га ваљано разумели неопходно је читање светоотачких дела, беседио је, по благослову Владике Милутина, архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница.

– Данашња јеванђељска прича (Исцељење бесомучника ЛК 8, 26-39) подсећа нас да човеку не вреди ништа да цео свет задобије, ако душу своју изгуби. Господ је спреман да жртвује крдо свиња да би изгонио дух демона из дечака. Наравно, он то није морао, али је желео да покаже да је то жртвовање творевине вредно исцељења људске душе. У човеку је назначење Божје и Реч Његову морамо слушати и не дозволити да нам се срца везују ни за шта пролазно. Јер, створени смо за Царство небеско – поручио је архимандрит Никодим, честитајући Ђурђиц свим свечарима.

Литургијско празновање великог угодника Божјег у саборном храму употпунио је дар свештенства, којег је у великој молитвеној радости удостојен досадашњи ђакон, вероучитељ и музички уметник Никола Петровић из Ваљева. Исповедно писмо о достојности презвитерског кандидата прочитао је архимандрит Никодим, након чега је уследила свештеничка заклетва Николе Петровића. Секретар Епископа ваљевског Г. Милутина, архиђакон мр Силуан (Мракић) обнародовао је речи Архипастирске грамате, којом се потврђује ступање у чин јереја Николе Петровића, будућег пароха у Бабиној Луци.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This