Izaberite stranicu

Манастир Рожањ на крајњем истоку Мајевице у Општини Сапна већ шест година се обнавља и васкрсава из пепела.

Вијекови су прохујали од времена када су непријатељи српског народа и Православља порушили ову светињу. Али, ВЕЛИК ЈЕ ГОСПОД БОГ НАШ! И онда када мишљаше сви да ће за свагда ова светиња остати ”нестала” у историји, гле она васкрсава из пепела.
Мало је ко и чуо за овај средњовијековни манастир који је давно разрушен, претпоставља се од стране Турака. Шездесетих година прошлог, XX вијека, Завод за заштиту споменика БиХ по први пут је регистровао новопронађене гробнице у крипти порушеног храма. Након тога опет је све пало у заборав. И све тако до 2008. године када су двојица младих свештеника, поријеклом из Рожња са Мајевицe, обојица Зорана и обојица Илић, благословом Eпископа зворничко-тузланског покренули акцију око обнове овог манастира.
Данас, 17. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, по први пут је посјетио овај манастир у обнови и сусрео се са свештеницима Илић са којима је разговарао о даљним плановима око обнове ове светиње. Договорено је да освећење манастирског храма,  и ако Бог да темеља новог конака овог манастира, буде обављено 16. маја 2015. године.
Позивамо све људе добре воље да помогну обнову овог манастира, који ће бити окосница повратка и духовне обнове Срба на Мајевици, посебно у овом њеном источном дијелу.

Љ. К.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This