Select Page

Благословом Високопреосвећеног Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија од Лучиндана ове године покренуто је издаваштво звучног часописа за слијепа и слабовида лица „Светигора“.
Часопис „Светигора“ је образник за вјеру, културу и образовање који у црном тиску излази пуне 23 године. Циљ Светигориног подухвата у форми звучног часописа за слијепа и слабовида лица је да се душекорисно штиво које се налази између наших корица приближи и прилагоди браћи и сестрама оштећеног вида.
Важно је истаћи да је то први часопис ове врсте у нашој помесној цркви, те да до сада лица са оштећеним видом нијесу била у могућности да на овај начин, у виду мјесечног часописа, прате дешавања и актуелне теме из хришћанског живота.
Часопис се снима у мп3 формату на компактим дисковима. Сви аудио фајлови који се налазе на диску су засебно означени, тако да корисници могу да одаберу шта желе и у ком тренутку да слушају.
Садржај звучног часописа представља комплетан садржај часописа у црном тиску који је прожет звуцима квалитетне духовне музике. Припрема цд-ова са снимањем и монтажом снимљеног материјала обавља се у студију Радија „Светигоре“.
Планирано је да уз помоћ Божију звучни часопис излази упоредо са часописом у црном тиску, дакле 10-11 пута годишње. Претходни, лучиндански број, стигавши на адресе наших корисника, како смо сазнали, донео је пуно радости. Осмочасовни духовни садржај, колико је временски трајао наш први број, значајно је обогатио акатист Светом пророку Јоилу, који су са јерођаконом Рафаилом сабратом Цетињског манастира пјевали ђаци Цетињске богословије. Ово је ново написани акатист приређен од стране братства и сестринства свете Богородичине и Кирило-Методијевске обитељи из Речина код Колашина.
Будући да смо у контакту са Библиотеком савеза слијепих Црне Горе у Подгорици, која нам пружа логистичку подршку на почетку нашег рада и за нас преко свог часописа прикупља податке о свима онима који желе да „Светигора“ у аудио формату стигне до њих, примећујемо да број заинтересованих из дана у дан расте, тако да ће већ ваведењски, наш други по реду број, бити одштампан у нешто више од 200 примерака, што нам представља велику духовну радост.
Звучни часопис за слијепа и слабовида лица „Светигора“ на адресу наших корисника стиже бесплатно. Поред Црне Горе шаље се у Србију и Републику Српску.
Сви они који потребују овакав вид часописа а нијесу у могућности да нам се преко Савеза слијепих обрате , могу се обратити путем телефона у редакцију Светигоре на Цетињу, на број +382-41-234-222; или путем мејла, на адресу: olivera.balaban@svetigora.com ради остављања својих података.
Драга браћо и сестре, чланови Светигорине редакције ће се потрудити да из броја у број буду ваше друге очи!

Pin It on Pinterest

Share This