Select Page

Књига „Сведочили су за Бога“ (Zeugen für Gott) представљена 30. октобра 2014. године у сали Франц Хице Хаус у Минстеру (Немачка). 
Приређена од стране г. Буркхард Ханекеа и проф. др Томаса Бремера, књига „Сведочили су за Бога“ објављена је уз подршку римокатоличке харитативне организације Реновабис. Новембра 2014. године обележава се 25-годишњица политичких промена из 1989. године, као и са њима повезаног рушења комунистичких система у средњој, источној и југоисточној Европи. У годинама у којима је комунизам обележио политичке системе, страдало је небројено много људи услед репресија овога система. Многи од њих страдали су због своје вере.
Ова страдања су се одвијала на различите начине и спроводила различитим интензитетом: многима је, а да им се притом имена не знају, онемогућена свакодневна верска пракса, многима је због њиховог верског уверења онемогућен одабир или обављање посла, други су циљано били прислушкивани и праћени, затварани и мучени, док су поједини платили сопственим животом своју веру у Бога.
Ова књига је именовала неке од ових страдалника и приказала делове њиховог живота, посебно оне тренутке одлучивања о привржености сопственој вери, као и тренутке последица једне такве привржености. У првом плану се налазе сведочанства: лична сведочанства и интервјуи са сведоцима о доживљеном, акти са суђења и осуде, белешке из докумената тајних служби. При одабиру сведока дошли су у обзир хришћани различитог националног порекла и конфесионалне припадности; сем епископа и свештеника, представљени су монаси и мирјани.
Међу 17 страдалних прича нашло се и сведочанство протопрезвитера-ставрофора др Саве Јовића, данас главног секретара Светог Архијерејског Синода СПЦ, а некада заточеника зеничког казамата. Протопрезвитер-ставрофор Саво Јовић је рођен 27. јануара 1954. г. у Милином Селу, општина Лопаре (БиХ). Као свештеник Српске Православне Цркве ухапшен је 15. маја 1980. г. у Обудовцу (БиХ). У исконструисаном и политички мотивисаном судском процесу свештеник Саво Јовић је осуђен 10. октобра 1980. г. на шест година робије због вербалног деликта. Као затвореник под редним бројем 7238 провео је непуних пет година у КПД Зеница изложен многобројним тортурама и увредама. Из затвора је пуштен 28. новембра 1984. г. До данас је објавио осам књига које у највећој мери говоре о страдању црквене јерархије и српског народа од стране комуниста.

Извор: СПЦ/Реновабис, превео и допунио Павле Аничић

Pin It on Pinterest

Share This