Izaberite stranicu
Чланови хуманитарне организације ,, Срби за Србе“ су у оквиру своје октобарске акције посетили неколико српских средина на Косову и Метохији како би уручили помоћ онима којима је најпотребнија. Приликом ове посете посетили су двадесет и пет породица, један број су помогли у оквиру ове акције, а преостале породице, су посетили и информисали се о њиховим потребама, како би им у скорије време помогли. Процењена вредност целокупне помоћи која треба да буде испоручена Србима на Косову и Метохији, укључујући и помоћ народним кухињама, износи око 27000 евра.
Срби за Србе највише информација са Косова и Метохије добијају од манастира Високи Дечани, Епархијске хуманитарне организације ,, Мајка девет Југовића“ и пријатеља Срба који живе у овим српским срединама. Овом приликом прво одредиште им је била Народна кухиња у селу Прековце где су их примили чланови ХО,, Мајка девет Југовића“. Осим разговора о тренутном стању потреба народних кухиња и уопште о животу српског народа на Косоову и Метохији, договорена је помоћ у куповини два расхладна уређаја за потребу народних кухиња, који би помогли у унапређењу рада народних кухиња. Вредност хладњача се процењује на 4700 евра, а у њима ће бити чувани пољопривредни производи који се узгајају на 15 хектара црквене земље на Косову и Метохији, а од чије продаје ће кухиње моћи да приходују неопходна средства за потребе набавке брашна, уља и шећера. Чланови организације Срби за Србе су обишли и неколико места у Поморављу, како би се уверили у нељудске околности под којима живе Срби, а које као резултат свега доносе глад, немаштину и болест. Нажалост,како су нам рекли чланови ове организације, све то се одражава у великој мери и на најмлађе, који свакако да нису заслужили такво детињство.
Посету Метохији започели су литургијом у манастиру Високи Дечани, где је уз помоћ братства манастира испоручена помоћ за неколико повратничких породица из Метохије. У Гораждевцу су обишли породицу Тодоровић са четири ћеркице: Ивона (10), Емилија (9), Ксенија (8) и Софија (5). Овој повратничкој породици испоручили су фрижидер и шпорета на дрва.
У селу Видање, су посетили породицу Милошевић Горана и Тање који су се пре неколико месеци вратили за стално на своје огњиште. Са њима у домаћинству живе и четири сина: Иван (16), Петар (14), Бранко (11) и Михајло (8). Како би им донекле олакшали нови почетак на свом старом огњишту испоручили су им једну веш машину и постељину. У селу Жач су посетили младу повратничку породицу Коматовић коју чине родитељи Оливера и Славиша и троје малолетне дечице: Денис (8), Анђела (5) и Николина (4). Њима су помогли нестандардним видом помоћи – испоруком металних стубова и жицом за ограду.
Скоро сва Метохијска села муку муче са шиптарским крадљивцима којима је на мети скоро све од крупније стоке до пољопривредне механизације. Слична, ако не и најгора ситуација је баш у селу Жач, па смо замољени да из тих разлога помогнемо Коматовићима на овај начин –рекли су нам чланови организације.
Породици Тот, Габријелу и Силвани, који живе у стану са своје троје деце Анђелом (15), Невеном (12) и Оливером (11), су однели дрва за грејање. У селу Тучеп, се недавно вратила породица Романовић Радоја и Сање. Још једна тешка српска прича о породици која живи у једном контејнеру, са својим болесним(од церебралне парализе) сином Николом (28). Мајка Сања је такође болесна, док је отац Радоје недавно имао тежак лом ноге. Заиста бројне недаће задесиле су Романовиће. Срби за Србе су њима испоручили веш машину и електрични шпорет, како би бар делимично поправили суморну стварност са којом се сусреће ова намучена породица. Помоћ је испоручена и породици Милана Павловића из метохијског села Бело Поље у виду шпорета на дрва, веш машине и фрижидера. У Штрпцу, је послата вредна помоћ за породично домаћинство браће Вуксановић Милана и Воје. Милан са супругом Драганом има дечицу Богољуба (11) и Николу (13), док Воја са супругом Соњом има ћерку Александру (12). За потребе доградње породичног дома Вуксановићима је испоручен грађевински материјал, неколико прозора и улазних врата у вредности од 1.500 €.
Током обиласка породица на Косову и Метохији, најмлађима су подељени слаткиши, 15 килограма меда поклон пријатеља организације г-дина Борише из Гуче, неколико пакета свезака за школу и неколико икона дар цркве Св. Ђорђа са Бановог Брда. У Ораховцу су чланови ове организације посетили млади брачни пар Кујунџић, Ану и Јанка и као подршку њиховом будућем животу уручили им веш машину. По окончању још једне хуманитарне акције, која је успешно спроведена захваљујући донацијама хуманих људи и организација из земље и расејања, чланови ове хумнитарне организације су нам пред одлазак са Косова и Метохије рекли:
-Успешно завршавамо још једну хуманитарну посету изолованим косовско-метохијским срединама . На жалост, суморна стварност је из дана у дан све суморнија по наш народ на Космету. У таквим околностима увек највише страда сиротиња, а уз њих и најмлађи који ни криви ни дужни живе животе без безбрижног детињства. Преживљавање од нередовне социјалне помоћи, бројне знане и незнане болести, исхрана у народним кухињама које су сваким даном све ближе катанцу и безбедоносно стање су одлике живота Срба у срцу Србије. Једноставно речено народ остављен од мајке да тражи милостињу од зле маћехе. Неће нам бити тешко да док год нас има, радимо даноноћно да макар и једном једином српском детету обезбедимо и најпростије ћебе под којим ће му бити топло, ако не будемо могли више од тога, али се помоћи нашем народу и пре свега најмлађима нећемо одрећи – рекли су нам чланови хуманитарне организације Срби за Србе.
Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ основана је 2005.године. Окосницу ове организације чине млади и енергични људи, расути по свету, који су поред властитих обавеза успели да се окупе са заједничком визијом да помажу онима који су благословени бројним потомством, свесни да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно.
-Окупила нас је хумана идеја да богоугодним делом помогнемо најугроженијем делу српске нације. Искрене намере, жеља и вера у оно што смо наумили урадити превазишла је сумње међу нама, а географска раздаљина не представља тешкоћу да будемо у свакодневном контакту и договору. Ми поклањамо време, труд, наду и новац многочланим домаћинствима којима су људска реч, братска солидарност, и помоћ преко потребни. Боримо се да наша младост не расте неухрањена, усамљена, голотрба и босонога, док туристи са Запада путују на месец – рекли су нам чланови организације.

* * *

СРБИ ЗА СРБЕ максималан труд улажу како би покренули успавану енергију српске дијаспоре која би минималним, али редовним месечним уплатама ојачала наш народ, а изнад свега помогла српској деци да будућност не траже ван својих вековних огњишта. Потенцијал Срба у расејању је огроман и са малим, али редовним појединачним донацијама били би у стању да брзо реше виталне проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот.
Прикупљеним новцем су до сада помогли на разне начине неколико стотина вишечланих породица, са преко 1500 деце, а у току је разматрање нових породица које би обухватили програмом помоћи.
За свој хуманитарни рад од почетка имају благослов Српске православне цркве, а добили су и бројне захвалнице, међу њима и Захвалницу Епархије рашко – призренске ,,за љубав према Светој вери Православној“ и помоћ у отварању четири народне кухиње на Косову и Метохији.

Оливера Радић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This