Select Page

У критском манастиру Хрисопиги, близу града Хање, упокојила се монахиња Алексија (у свијету Мељпомена Муратоглу) најстарија монахиња – Гркиња.
Мати Алексија родила се 1909. године на острву Бозџада, малом острву на турским водама при излазу из мореуза Дарданели, за вријеме царовања султана Абдул-Хамида Другог. Постригао ју је у монаштво 1993. године патријарх константинопољски Вартолемеј пошто је остала удовица.
Патријарх јој је дао монашко име у част блаженог спомена патријарха московског и све Русије Алексија Првог, пише портал Dveri.bg.
Монахиња Алексија много година је служила у патријарашком сабору светог великомученика Георгија у Истанбулу, а током посљедње три године, када јој је била потребна њега, живјела је у манастиру на Криту.
До посљедњег дана била је свјесна свих догађаја и живо се интересовала за манастирске ствари и константинопољског патријарха. Смрт је дошла због срчане дисфункције.
У присуству игуманије и сестара манастира уз пјесму „Спаси Господе, људе твоје“, мати Алексија је предала своју душу у руке Господа.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This