Izaberite stranicu

Руска православна црква наставља да пружа помоћ избеглицама из источне Украјине, саопштава Патриархия.ru.
При Синодском одељењу за црквено доброчинство и социјално служење Московске патријаршије 4. августа је отворен сверуски штаб за координацију црквене помоћи грађанима Украјине на територији Русије.
Сада се пријем новчаних средстава остварује путем директне телефонске линије 8 (800) 200-41-98, електронским путем (на адресу штаба 5420000sinod@gmail.com) и у центрима помоћи.
По стању од 24. септембра у Цркви је прикупљено више од 55 милиона 440 хиљада рубаља. На сајту Синодског одељења за црквено доброчинство прилог је могуће пребројати.
Укупно око 1.800 избеглица у Русији сместила је Црква: око 500 људи смештено је у 12 црквених установа, а око 1.300 у приватном сектору.
У 32 епархије организована су складишта хуманитарне помоћи. Она се распоређује међу привременим прихватним центрима и избеглицама које живе у приватном сектору. У неким епархијама раде складишта у архијерејским намесништвима, а прикупљање средстава врши се на парохијском нивоу.
У девет градова избеглице редовно добијају помоћ у храни у оквиру добротворног пројекта „Народный обед“, који ради уз подршку православне службе помоћи „Милосрђе“, Банке хране „Русь“ и Марто-Маријинске обитељи милосрђа.
На порталу Патриархия.ru објављени су подаци о црквеној помоћи избеглицама из источне Украјине у Москви и регионима, који су добијени од Синодског одељења за црквено доброчинство и социјално служење.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This