Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је у недјељу 28. септембра Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.
Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво.
У литургијској бесједи на тему умножавања таланата Владика Амфилохије је рекао да Бог овдје на земљи продужује људски живот и дарује дарове, али и тражи од нас да их умножимо.
„Доћи ће дан у који ће се сабрати сви дани земаљски, сви животи и сва људска дјела и недјела. Он се назива страшним даном Господњим. Нико тај дан измаћи неће, чак ни они који не вјерују у Бога“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
У току Свете службе Митрополит Амфилохије је одликовао Златним ликом Светог Петра другог, ловћенског Тајновидца протојереја-ставрофора Михаила Газиводу са Цетиња поводом 100-годишњице његовог рођења, за дугогодишње свештеничко служење и вјерност кивоту Светог Петра Цетињског.
Владика је сабранре вјернике подсјетио да прота Михаило ових дана, поред стотог рођендана обиљежава и 75 година свештеничког служења.
„Господ је удостојио проту Михаила да данас буде свједок прошлог времена, свједок страдања Цркве Христове. Црква је увијек на распећу, од времена самога Христа. А то распеће ће провео кроз себе и наш прота Михаило“, казао је Митрополит Амфилохије.
„Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је мученички пострадао, његов наследник Арсеније је био осуђен на једанаест година затвора, а његове колеге, његова сабраћа свештеници, преко стотину њих, мученички су пострадали за Христа. И Ето, Господ је њега удостојио да међу нама и са нама посвједочи њих за Христа пострадале“, казао је Владика.
Владика је рекао да је прота Михаило данас најстарији свештеник Митрополији црногорско-приморској, у читавој Српској православној цркви, а вјероватно и у читавом Православљу.
„Господ га је удостојио да пронесе то свједочење за име Христово. То је велики Божји дар за њега, за потомство, велики Божји дар за ову школу Светога Петра Цетињскога коју је и он завршио. Велика је то потврда и свједочанство да Бог воли народ свој и воли изабранике и свештенство своје“, нагласио је Господин Митрополит.
Митрополит Амфилохије је казао да се сви ми људи на земљи дижемо и падамо, али да је битно да се и кад паднемо дигнемо.
„Дуги живот нашега проте није био једноставан, био је у временима великих распећа и страдања, и његових и народа Божјега, па и он, ако је некад поклекнуо, он се усправио и остао живи свједок вјерности својој свештеничкој заклетви, вјерности Цркви Божјој православној, вјерности кивоту Светога Петра Цетињскога“, казао је Владика Амфилохије.
Видно узбуђен, прота Михаило је рекао да је „ван себе“ од радости.
„Нисам ја заслужио толико признање. Ја замишљам да је то признање свим свештеницима који су пострадали и којима се не зна ни гроба ни мрамора. Ја вам захваљујем много, свима вама, свима колегама, који сте ме овдје позвали од првога дана. Ја сам одмах тада осјетио да ми идемо напријед, и идемо ако Бог да“, рекао је стогодишњи прота Михаило Газивода.
Након Литургије, у Богословији Светог петра Цетињској је приређена трпеза хришћанске љубави.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15593/28.09.2014_Mitropolit_Cetinje.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This