Select Page

Током два миленијума дуге хришћанске историје, исписани су милиони страница богословске литературе за универзитетске катедре и јавне проповеди. Вредне неизмерно, за живот у вери постојећих и откривање и утврђивање нових хришћанских нараштаја. Ипак, сложиће се и клирици и лаици, сведочење Христа личним примером најпре ће свако срце додирнути. Немац Клаус Кенет, пензионисани професор из швајцарског Фрајбурга, дар је православној васељени, који живом и писаном речју о потресном вишегодишњем лутању и духовном и телесном страдању у потрази за љубављу доказује истиност вере православне. Вере, којој су љубав и радост друго име и једина егзистенција. Отуда га с пажњом слушају сви, где год да га мисионарски пут одведе. Обрео се још једном у Ваљеву, са трећим издањем аутобиографске књиге „Кроз њиве глади до хлеба живота“, које као издавач потписује манастир Дуљево, уз благослов Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија (Радовића). Најпре у Казнено- поправном заводу, на позив духовника установе свештеника Дејана Трипковића и Светосавске омладинске заједнице, Клаус Кенет улепшао је дан штићеницима, охрабривши их да се препусте покајању и истрају на путу промене својих живота те постану будућност своје земље. Јер, са вером у милост Господњу, ниједан подвиг човеку није недостижан. Искуство боравка у затвору у доба младалачких странпутица његове речи поткрепљује и зато је поверење штићеника лако завредио.

У вечерњим сатима, Клаус Кенет дружио се са верним народом Ваљева у свечаној сали Вишег јавног тужилаштва. Непосредан и срдачан, поделио је своју животну причу, коју тешко да би и највећи кинематографски мајстори могли креирати. Рођен 1945. године у Чехословачкој, у бегу од налета савезничких армија. Одрастао у Немачкој без оца и крај мајке „поседнуте демонима“, која га предаје на старање римокатоличком свештенику- хомосексуалцу. Седам година његовог злостављања наносе дубоке ране на души и одводе младог Кенета разним странствовањима. У потрази за Богом и љубављу, Клаус Кенет годинама је путовао, тражећи одговоре на питања о смислу живљења у разним религијама и окултистичким учењима. Турска, Иран, Авганистан, Пакистан, Индија, Тибет, Мексико… Тек пријатељство у Калкути са мајком Терезом, као наговештај пружања руке доброг пастира и духовног усиновљења од чувеног старца Софронија из манастира Светог Јована Крститеља у Есексу (Енглеска). Уз Григорија Паламу, али и Владику Николаја и Аву Јустина, сврстава га у највеће међу светима.

– Владика Николај Велимировић је генијалан! Читао сам „Пролог“ и схватио да његово богословље излази из срца. На Светој Гори, он је рукоположио оца Софронија у ђакона. Он ми је био духовни отац и пријатељ, због чега и Владику Николаја доживљавам као блиског. Данас у Лелићу, крај кивота са владичиним моштима, осетио сам пријатељство са њим које ћу развијати, као са о. Софронијем. Они су се преселили у други свет, али оставили су нам љубав која не нестаје. Исто искуство имам и са Авом Јустином. Ја се молим њима, а они за мене. Желим да својим животом личим на њих. Отац Софроније ме упозоравао на богослове који имају Библију у глави, али не и у срцу. Философирају и пишу о Христу, али немају искуство Њега у срцу. Ми православни имамо живот у Христу и то је изванредан квалитет – сећања су Клауса Кенета на мудре речи духовног му оца.

Наши највећи непријатељи јесу зли дуси (демони), који нам шаљу лоше мисли, наша пала природа (наслеђена од Адама и Еве) и навике – наизглед најсмешнији, али најтежи за борбу. Јер рђавих навика, попут пушења рецимо, јако је тешко ослободити се.

Наша срећа и несрећа зависе од наших мисли, каже Клаус Кенет, позивајући се на расуђивања великог духовника оца Тадеја из манастира Витовница, кога такође убраја у свете Божје људе.

– Ви Срби имате дивних светитеља и Бог вас штити и воли… Србија је у лошој економској ситуацији. Када сам гостовао на Београдском сајму књига, рекао сам да вам се догодило слично оно што и Јеврејима, када су се окренули „златном телету“. Били су прогнани. Срби су изгубили везу са Богом, цркве су им биле празне… Када се у потпуности обратите и прилике у вашим животима набоље ће се променити. Делите радост литургијске заједнице, не сводите Православље на празну традицију – поручио је Клаус Кенет, православни мисионар из Швајцарске и велики пријатељ српског народа и државе.

Књига „Кроз њиве глади до хлеба живота“ и ове вечери изазвала је огромно инетересовање посетилаца трибине. Клаус Кенет стрпљиво је сваки примерак потписао, срдачно разговарајући са људима. Наравно, као и од ранијих тиража, сав приход намењен је помоћи сиромашнима у нашој земљи.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This