Select Page

Сценско-музичко сказаније Стојте галије царске, поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, одржано је синоћ у великој дворани Сава Центра, са благословом Патријарха српског Иринеја и под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у организацији Светигоре и Друштва српско-руског пријатељства.

Патријарх српски Иринеј поздравио је великодостојнике Руске, Српске и Грчке Православне Цркве, високе званичнике из политичког и јавног живота, чланове дипломатског кора, као и учеснике Међународног скупа о Првом светском рату који се ових дана одржава у Београду. Подсетивши на више од 20 милиона погинулих у Првом светском рату, патријарх Иринеј је истакао да је, сразмерно свом броју, српски народ дао највеће и најбројније жртве.
– Сведоци смо покушаја ревизије историје и историјских догађаја. Неки историчари узрок Првог светског рата виде у пуцњу који је испалио Гаврило Принцип на Видовдан 1914. године у Сарајеву  На историчарима је да укажу и докажу праве узроке Великог рата, казао је патријарх Иринеј и додао: – Србија није узроковала Први светски рат. Србија рат није желела, нити је била спремна за рат. Она је све чинила да до рата не дође. Рат јој је наметнут. Победама на Церу и Колубари Србија је показала своју храброст и родољубље.
Патријарх Иринеј је подсетио на сва страдања српског народа у Првом светском рату и на страдања која су се поновила у Другом светском рату и поручио: -Надамо се да садашње генерације наших некадашњих непријатеља не мисле као њихови преци и да, заједно са свим људима добре воље, желе мир, благостање, добросуседске односе, сарадњу на заједничком добру и напредак на свим пољима.
Владимир Иванович Јакуњин, председник Фонда Свети Андреј Првозвани и председник Руских железница, подсетио је на блиске односе српског и руског народа, на њихову узајамну помоћ, љубав и разумевање у тешким временима. Јакуњин је најавио данашњу свечаност на Kалемегдану, где ће бити одржана свечана церемонија откривања и освештања спомен-обележја у част руских и српских војника који су у току Првог светског рата бранили Београд код Калемегдана. -Споменик, који је израђен у облику крста са изображењем Светог Георгија Победоносца, говориће о вези братских народа Русије и Србије и подсећаће на ратне подвиге и губитке, истако је Јакуњин.
Уследило је двочасовно музичко-сценско сказаније које је на нeсвакидашњи и спектакуларан начин испричало историју Првог светског рата. Ансамбл са више од 200 извођача окупила је ауторка спектакла драмска уметница Ивана Жигон. Војводу Мишића играо је Миша Јанкетић, Дарју Каробкину – Маријана Шовран, Флору Сендс – Катарина Радивојевић, војвода Степу – Лепомир Ивковић, Милунку Савић – Јелена и Ивана Жигон, мајора Гавриловића – Небојша Кундачина, Макензија – Миодраг Радовановић. Улогу Србије тумачила је гусларка Бојана Пековић, а аустријску војску прваци света у савременом плесу тим Ла луна из Јагодине. У програму је учествовао и славни руски редитељ и глумац Никита Михалков, путем видео снимка у којем представља руског цара. У лику сликарке Надежде Петровић гостује прима балерина Маринског театра, која је плесала на оргиналну музику Нинослава Адемовића. Наступили су и Национални ансамбл Коло, Руски ансамбл Рус из Владимира, КУД Никола Тесла из Обреновца, као и ансамбл МО Станислав Бинички.

Зорица Зец

фото: Танјуг/Оксана Тоскић, СПЦ/ђакон Драган Танасијевић

 

Pin It on Pinterest

Share This