Select Page

Са такмичења народних гуслара у Лозници, у склопу 81. Вуковог сабора, који се одржао у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, Гусларско друштво „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице донијело је вриједну награду. Подгорички гуслари проглашени су у конкуренцији гуслара сениора, Савеза српских гуслара са простора Србије, Црне Горе и Републике Српске, најбољом екипом.
Било је пријављено 40 гуслара који су као учесници на појединачним такмичењима у републикама из којих долазе остварили запажене разултате. Право учешћа у полуфиналном дијелу такмичења имало је 10 такмичара који су прошле године били у финалу и 10 нових по оцјени жирија, дакле, укупно 20 гуслара. Прво вече било је полуфинално и одржано је у Бањи Ковиљачи, гдје се вршило одабирање народних гуслара за финални дио такмичења. Значајне разултате постигло је Удружење гуслара ,,Војвода Мина Радовић“ из Подгорице, на чијем се челу налази пјесник хаџи-Радован Радовић.
– Од укупно 40 гуслара, 20 је морало да се помири са чињеницом, да им остаје да своје умијеће покажу у неком од наредних такмичења. Са шест гуслара из нашег друштва који су се квалификовали за финални дио, освојили смо прво мјесто у екипном такмичењу. Тако да смо се вратили са пехаром и дипломом, коју додјељује Савез српских гуслара – казао је предсједник НВО Удружење гуслара ,,Војвода Мина Радовић“, хаџи-Радован Радовић.
Он је подсјетио да је жири на такмичењу у Србији био сачињен од еминентних стручњака и то проф. др Јован Радош из Новог Сада, Драшко Магдаленић из Београда, др Будимир Алексић са Цетиња, проф. др Љубо Милутиновић из Бања Луке, Ристо Вујиновић из Београда, док је техничка комисија радила у саставу Мирјана Ивановић, Радован Војводић и Зоран Грујић.
– Као што видите, иако смо имали право на два члана жирија, ми смо отишли само са једним, а допуна је била из Србије, иако држава у којој се одржава такмичење има право да постави само једног члана, ради објективности. Међутим, нијесмо се обазирали на то. Ми смо дошли да гусламо, а они да оцјењују – нагласио је Радовић, додајући да је жири апсолутно професионално одрадио свој посао.
Из ,,Мине Радовић“ су учествовали народни гуслари Жељко Бугарин, Милета Пантовић, Милан Дашић, Стеван Вујачић, као и Миладин Анђелић. Појединачно од подгоричких гуслара најбоље се пласирао Жељко Бугарин.
Прије такмичења у Лозници, Удружење гуслара из Подгорице ,,Војвода Мина Радовић“ учествовало је на такмичењу које се одржало на Жабљаку у Црној Гори са младим гусларима, у категорији до 18 година, гдје је ово друштво освојило прво мјесто у екипном такмичењу, као и прво и треће мјесто у појединачном такмичењу.
– На такмичењу у Лозници нас и не прозивају да смо из Подгорице, једноставно, ,,Војвода Мина Радовић“ је толико познато удружење да ко год се бави гуслама мора знати за њега – казао је Радовић за ,,Дан“.
Треба истаћи и правило које важи на савезном такмичењу, а то је да гуслари оцјењују и додијељују један пехар. Сви учесници слушају своје колеге и дају оцјену. Тако додијељен пехар, ове године припао је народном гуслару Жељку Бугарину. Савез српских гуслара је кровни савез Србије, Црне Горе и Републике Српске. Савезно такмичење се сваке године организује у по једној од држава чланица Савеза, али у различитом граду.
– Ми из ,,Војводе Мине Радовић“ смо прошле године, дакле 2013, били домаћини такмичења које се одржало у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, док је покровитељ такмичења био митрополит црногорско-приморски Амфилохије – подсјетио је у разговору за наш лист Радован Радовић.

А. Ћ.

Извор: Дан

Фото: Архива

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15544/20_09_2014_radovan_hadzi_Radovic.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This