Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј отворио је данас, 17. септембра 2014. године, у београдском Сава Центру Међународну конференцију посвећену стогодишњици почетка Првог светског рата.

Међународна конференција „Велики рат и почетак новог света: актуелно подсећање за човечанство“ представиће широки међународни дијалог науке и друштва о најактуелнијим аспектима историје Великог рата и њиховом утицају на савремене међународне односе. Овом приликом у српску престоницу су стигли заменик министра спољних послова Руске Федерације г. Алексеј Мишков и председник Фонда Свети Андреј Првозвани и директор државне компаније Руске железнице г. Владимир Иванович Јакуњин. За високе госте из Русије и учеснике овог скупа Патријарх српски Иринеј је јуче уприличио свечани пријем у Патријаршији српској. На отварању скупа прочитана су писма Патријарха московског и све Русије г. Кирила и председника Думе г. Сергеја Ниришкина.
На овом међународном скупу, који ће бити праћен многобројним свечаностима, укључујући церемонију отварања и освештења спомен-обележја у част руским и српским војницима, учествоваће представници Руске Православне Цркве, знаменити светски научници, историчари, државници и културни радници. Циљ њихових излагања биће анализа догађаја из времена Великог рата кроз перспективу светских историјских процеса. Главни организатори конференције су руске организације Фонд Андреј Првозвани и Центар националне славе, као и Београдски форум за свет равноправних, уз помоћ Министарства иностраних послова Руске Федерације, Управе спољних црковних веза Руске православне цркве, Администрације Председника Србије,  Владе Србије и Српске Православне Цркве.
Сутра, 18. септембра 2014. године, одржаће се завршна пленарна седница конференције, а у 12 часова оджаће се кратак сусрет са новинарима у Сава Центру.
Након тога, у 13 часова у Ташмајданском парку планира се свечана церемонија полагања венаца на споменик подигнут у знак сећања на децу погинулу за време НАТО бомбардовања 1999. године, а у 14 часова у Саборној цркви Светог арханђела Михаила свештеници Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве служиће парастос руским и српским војницима, погинулим на бедемима Калемегданске тврђаве у Првом светском рату, бранећи Београд.
Затим ће се учесници манифестације упутити ка Калемегданској тврђави где ће бити одржана свечана церемонија откривања и освештања спомен-обележја у част руских и српских војника који су у току Првог светског рата бранили Београд код Калемегдана. Споменик који је израђен у облику крста са скулптуром Светог Ђорђа Победоносца, светитеља кога славе многи словенски народи, говори о  вези братских народа Русије и Србије и подсећа на ратне подвиге и губитке.
Спомен-обележје израдио је ауторски колектив под руководством народног уметника, редовног члана Руске академије уметности А.С.Чаркина и архитекте Ј.М. Павлова на стваралачкој и производној основи Савеза уметника Санкт Петербурга – Д.О.О „Комбинат Скулптура““. Свечана церемонија отварања и освештања спомен-обележја почиње 18. септембра у 15.00 часова.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This