Select Page

Чланови Планинарског друштва „Коритник“ и њихови гости протеклог викенда имали су још један успјешан успон на врх Бабе планине – Ђеда ( 1735 м ). Том приликом постављен је и освјештан крст висок три метра на тромеђи Билеће, Невесиња и Гацка. Чин освјештања обавио је свештеник Небојша Коловић. Он је похвалио билећке планинаре за труд и лијепу идеју.
– Темељ Цркве и Крста на врху ове планине добар је основ за једно озбиљно хришћанско друштво – истакао је Коловић.
Пропорције крста одређене су на основу Часног крста са косовским везом добијеног као поклон оца Зосима приликом ходочашћа чланова ПД „Коритник“ за манастир Острог.
Планинари су након освојеног врха и маркације пута за све љубитеље природе , дружење наставили поред извора Коритник заједно са гостима из ПД „Вучији Зуб“ Требиње и ПД „Соко“ Љубиње. Свечаном успону и освјештању крста присуствовали су начелник општине Билећа Миљан Алексић, предсједник Планинарског савеза РС Благота Марковић и капетан Владимир Вујовић.
Предсједник ПД „Коритник“ Милан Уљаревић захвалио се свим планинарима и гостима изразивши наду да ће постављање крста на врху планине инспирисати многе да посјете овај крај. Он је најавио и скоро маркирање кружне стазе до врха Ђед, као и обиљежавање атрактивних мјеста и изворишта.
Изградњу и постављање крста помогли су РиТЕ Гацко, ХЕРЦ Градња ад Билећа и други спонзори.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Pin It on Pinterest

Share This