Select Page

Хришћани у Кини суочавају се са најоштријим прогоном у последњих неколико деценија. Како преноси америчка новинска агенција CNN, хришћани у граду Венџо, у области Пингјанг, сабрали су се у понедељак увече у покушају да спријече специјалне јединице полиције да скину крст са њихове цркве.
„Оно што власти раде је чист варваризам, понашају се као разбојници“, казао је локални пастор Чен Џија, „Централни символ наше вјере је данас оскрнављен и то нас дубоко боли“.
Приморски град Венџо је, због своје бројне хришћанске заједнице, назван „Јерусалим Истока“. Током протекле године локалне комунистичке власти су уништиле десетине цркава и насилно уклониле више од 300 црквених крстова. Локални званичници тврде да су уништене цркве биле илегалне грађевине чија је величина премашивала дозвољену. Према њиховим ријечима, не ради се о нападу на хришћанство, већ су рушења цркава дио кампање уперене против незаконите градње у региону.
Црквени званичници кампању власти виде као борбу против „западне културе“, чијим се дијелом сматра хришћанство.
Протеклих деценија број хришћана у Кини убрзано расте. Позивајући се на процјене Фенганг Јанга, директора Центра за религију и кинеско друштво при Универзитету Парду у америчкој држави Индијана, CNN извјештава да ће за неколико година у Кини бити више хришћана него чланова Комунистичке партије, те да би за 15 година Кина могла заузети мјесто САД-а као земље са најбројнијом хришћанском популацијом на свијету.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: RIA Novosti

Pin It on Pinterest

Share This