Select Page

Председник Републике Хрватске г. Иво Јосиповић примио је 16. септембра 2014. године Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, који је свечано устоличен у јулу ове године. Митрополит Порфирије је упознао председника Јосиповића са утисцима током првих месеци свог боравка у Републици Хрватској. Митрополит је нагласио добра искуства у односима са државним и градским властима на свим нивоима, као и у успостављању добрих односа са Католичком црквом и другим верским заједницама, следећи пример свог претходника, блажене успомене митрополита Јована.
Српска Православна Црква, као и све верске заједнице у Хрватској, живи у демократском и мултикултуралном друштву у коме су правно добро регулисани односи са верским заједницама у складу са стандардима Европске уније, рекао је митрополит Порфирије. Као приоритет својих архијерејских активности, Митрополит је апострофирао пастирски рад међу верницима, у настојању очувања и грађења њиховог духовног идентитета који је у свим верским заједницама темељ за грађење мостова пријатељства и сарадње.
Председник Јосиповић је нагласио како је Република Хрватска земља верских права и верских слобода за све њене грађане и земља слободе деловања верских заједница у циљу напретка свих грађана и њихове заједничке домовине. Он је изразио уверење да ће митрополит Порфирије придонети развоју солидарности и мира, као и екуменског и међуверског дијалога, као и његов претходник, митрополит Јован. Председник Јосиповић је истакао како су различитост, толеранција и жеља за узајамним разумевањем важне претпоставке друштвеног напретка и стварања животног амбијента у коме се сваки човек – био верник или не – осећа сигурним, прихваћеним и вредним поштовања.

Извор: СПЦ/Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This