Select Page

Са византијским слављем обиљежили су на Светој Гори Полагање појаса Пресвете Богородице (13. септембра ). Многоборојна богослужења протекла су у свим светогорским манастирима, саопштаваAgionOros.ru.
У Ватопеду је служено поноћно богослужење, након чијег завршетка је одслужено водоосвећење и литија око манастира.
Божанственом литургијом началствовао је митрополит леонтопољски Гаврило. Салуживали су му архиепископ борисовјевски Вењамин, архиепископ новогрудски и лидијски Гурије, игуман ватопедсеке обитељи архимандрит Јефрем, игуман Григоријата Христофор и мноштво јеромонаха.
Богослужењу су присуствовали бројни поклоници их Грчке, Русије, Белорусије, и многих других земаља. Они су имали могућност да се поклоне појасу Пресвете Богородице, који се чува у Ватопеду.
Сагласно црквеном предању Мајка Божија је повјерила своју ризу апостолу Томи. Она се чувала до краја четвртог вијека на Светој Земљи. При констанитопољском императору Аркадију (398-498) Појас је свечано превезен у Константинопољ и 13. септембра (31. августа) смјештен у Влахернску цркву. Послије многобројних чудеса која су се десила у тој светињи, догађај Полагања постао је познат као општехришћански празник.
Пошто су Турци освојили Константинопољ средином 15. Вијека, већина светиња Мајке Божије напустила је тај град. Дио Појаса пренесен је на Свету Гору у манастир Ватопед гдје се он и данас чува.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This