Select Page

„Много је званих, али мало изабраних“, поручује јеванђељска прича о свадбеној гозби коју приреди цар, а на коју званице не дођоше. Изговорише се њивом, трговином, а неки и слуге-позиваре убише. Цар онда свечарску дворану напуни разним намерницима… Та свадба траје и данас. Она је Царство небеско, а цар је Господ који нас од доба у којем незнабошци бејасмо позива да Му се у Царству придружимо. Покајани и са Њим у Светој тајни причешћа сједињени. Достојни, јер та чудесна храна – Крв и Тело Спаситељево само је нама људима даривана, беседио је Владика Милутин на Светој Архијерејској Литургији у Храму Вазнесења Господњег у Мионици. У недељу, која је дан Васкрсења Христовог и увек је ваља празновати. За земаљска делања шест дана је Господ оставио.

– Недеља је равна Васкрсу. Данас славимо све српске светитеље, на челу са Светим Савом, који стоје пред престолом Божјим и гледају страдања српског народа. Свети Владика Николај говорио је да „Бог кога воли, онога и кара“. И на нас попушта невоље да бисмо били бољи. Славимо и Светог Симеона Столпника, подвижника из петог века, који се на високом стубу подвизавао, исцељивао болесне и грешне преобраћао. Требало би да се у њему огледамо. Да видимо докле смо ми стигли у свом духовном животу… Јеванђељска прича о царевој гозби нас позива да се запитамо: шта ће бити са нама? Позива и опомиње на казну која злочинце чека у тами пакла, где је плач и шкргут зуба – део је прекрасног пастирског слова Владике Милутина верном народу у мионичком Храму Вазнесења Господњег.

Цар је поставио трпезу – овај свет. У њему је најсветија храна – Тело и Крв Христова, али и сви овоземаљски плодови којима се хранимо, а које лабораторије не могу произвести. Зато би требало да пре сваког оброка заблагодаримо Творцу за све што нам је на трпези, као и за топлоту сунца и ваздух без којих не бисмо могли живети, поручио је ваљевски архијереј својој духовној деци.

Свети Симеон Столпник крсна је слава Православне народне хришћанске заједнице Мионице те је, овом приликом, Владика Милутин пререзао славски колач и осветио жито и вино. Свечаност у цркви лепе „Војводине вароши“ улепшана је рукоположењем у чин ђакона Николе Петровића, ипођакона из Ваљева, вероучитеља у Основној школи „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу и члана музичке групе „Лира поетика“, која се бави ауторском духовном музиком. Архипастирску грамату, којом се ова радосна вест објављује верном народу, прочитао је секретар Епископа ваљевског архиђакон мр Силуан (Мракић). Претходно, исповедно писмо обнародовао је архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница, који је извршио Свету тајну исповести ђакона Николе Петровића.

За трпезом љубави, у парохијском дому мионичког Световазнесењског храма, архијерејски намесник колубарски протојереј Саша Тимотић изразио је велику радост увећањем клира Епархије ваљевске за још једног ђакона, до сада познатог по веома добром вероучитељском раду. Прота Саша Тимотић посебно је заблагодарио свештенику Николи Стефановићу, који је из далеког Бризбејна (Аустралија) дошао са породицом и поделио радост овог свечаног часа.

Ј. Ј.

Фото: Мирослав Благојевић

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This