Select Page

Осмо пленарно засиједање Мјешовите комисије за богословски дијалог између Римокатоличке и Православне цркве биће, на позив Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског Теофила III, одржано од 15. до 23. септембра у Аману, престоници Јордана.
Сједницом ће ко-предсједавати Митрополит пергамски Јован (Константинопољска патријаршија) и Кардинал Курт Кох, предсједник Понтификалног савјета за унапређење хришћанског јединства. Као и у ранијим приликама, у раду Комисије учествоваће по два члана из свих помјесних Православних цркава и више представника Римокатоличке цркве. Пленарно засиједање ће разматрати нацрт документа насловљеног „Саборност и предстојатељ“, који су саставили чланови Координационог комитета Комисије током два сусрета одржана у Риму 2011. и Паризу 2012.
Изучавање богословских и антрополошких односа између предстојатеља и саборности у животу Цркве на локалном, регионалном и васељенском нивоу пружиће оквир за разматрање кључног питања улоге Епископа Рима у јединственој Цркви. Чланови Комисије ће у Аману утврдити да ли нацрт документа који је припремио Координациони комитет адекватно одражава постојећи консензус о овом деликатном питању или ће бити неопходно дубље истражити ову тему.
Пленарно засиједање ће, такође, пружити прилику учесницима да изразе солидарност са прогоњеним хришћанима у региону.

Са енглеског: Александар Орландић

Pin It on Pinterest

Share This