Izaberite stranicu

Митрополит кемеровски и прокопјевски Господин Аристарх и Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије служили су данас, на Сабор свих српских светих, са свештенством Српске и Руске цркве Свету службу у Цетињском манастиру.
Разлог посјете Митрополита Аристарха и данашњег литургијског сабрања у Цетињском манастиру био је потписивање споразума о братској сарадњи Богословије Светог Петра Цетињског и Кузбанске духовне семинарије, чији ректор је управо Високопреосвештени Митрополит Аристарх.
На Литургији су одговарали чланови СПД “Јединство” из Котора.
У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић је рекао да Црква Божја и Царство небеско нијесу ништа друго до Господњи позив да нас учини учесницима Свога славља.
“И кад год нешто радимо духовно, и кад год се око нечега трудимо, ми видимо да кад хоћемо Богу да се приближимо – нама највише смета наша себичност”, рекао је отац Гојко Перовић.
Након Свете службе и причешћа многобројних вјерника, госта из сестринске Руске православне цркве је, у име и по благословуАрхиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија, поздравио Владика Јоаникије који је подсјетио на многовјековне духовне везе Цетињске митрополије са Русијом и Руском црквом.
“И поред тога што данас има недоличних потеза од стране наше власти према Русији, то морамо да кажемо, то народ није подржао, али тешко ми можемо ту што да промијенимо. Међутим, Богу припада та могућност да промијени све и да окрене на добро и нарочито да укријепи наше душе и наша срца да не заборавимо сва доброчинства рускога народа и Руске цркве и да наше везе са мајком Русијом никад не прекинемо, него да их још више утврдимо”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.
Владика Јоаникије је након поздравног слова Митрополиту кемеровском уручио поклон – икону Светог Петра Цетињског Чудотворца.
Митрополит Аристарх је казао да данас има радост да се с Владиком Јоаникијем поново сретне, овога пута на Цетињу, “у овој древној престоници српских земаља”.
“То свједочи да су истините ријечи Светога Писма да Дух Свети дише гдје он хоће. За Бога нема мање или више важних мјеста, Он спасава свуда гдје је топла молитва и искрена вјера у Бога. Ми то данас овдје и осјећамо, јер нас је Господ и сабрао да служимо код ових великих светиња српског народа”, рекао је Владика Аристарх.
Он је подсјетио да и руски и српски народ данас живе у тешком и сложеном времену.
“Уколико будемо заједно, ми ћемо бити јачи. И наша главна снага је у снази заједничке молитве зато што нам кроз њу Бог даје Своју силу и Своју благодат”, поручио је Митрополит Аристарх, који је потом Владици Јоаникију уручио поклон за Митрополита Амфилохија – богослужбено Четворојеванђеље.
У Митрополији је након Свете службе приређено послужење, а Митрополит Аристарх је дао интервју Радију “Светигора” у којем је говорио о разлозима своје посјете Цетињу, као и општим и, нарочито о црквеним приликама у Украјини у свијетлу тамошњих братоубилачких сукоба.
Потом је у Богословији Светог Петра Цетињског уприличена свечаност потписивања споразума о братској сарадњи двију Богословија – кузбанске и цетињске. Акт о томе потписали су ректори ових црквено-просветних установа – Митрополит Аристарх и протојереј-ставрофор Гојко Перовић, уз присуство Владике Јоаникија, свештенства, професора и ђака Богословије и вјерника са Цетиња и из других крајева.
Митрополит Аристарх је оцу Гојку Перовићу поклонио напрсни крст, а ректор Цетињске богословије је узвратио комплетом књига из домаће црквено-изавачке продукције у којем је и књига-споменица о обновљеној Цетињској богословији.
Данашња духовна светковина на Цетињу завршена је трпезом хришћанске љубави.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15513/14.09.2014.%20Svecanost%20na%20Cetinju.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15512/14.09.2014_Intervju%20sa%20Mitropolitom%20Aristarhom.mp3″ text=”Интервју са Митрополитом Аристархом”]

Pin It on Pinterest

Share This