Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и полошко-кумановски Јоаким освештали су данас са свештенством новосаграђену цркву Светог архиђакона Стефана у Књој Јели у Ускоцима.
Након службе великог освећења Архијереји су са свештенством служили Свету архијерејску литургију, а у склопу Свете службе обављено је и саборно крштење дјеце и одраслих, њих тринаесторо.
Након благосиљања славског колача, Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи казао да само Бог људе чини бесмртним и непролазним.
“Тој бесмртности и непролазности су посвећени сви храмови земаљски. А се у њима људи уче и просвећују свјетлошћу вјечне истине, не пролазних људских истина и идеологија које заносе људе, као што их вјетар заноси”, казао је Митрополит црногорско-приморски.
“Док год су се људи сабирали око светиње и око имена Божјег, то је било непропадљиво. Чим су се почели сабирати око имена Броза, Лењина и Стаљина – то је трајало, нестало и пропало. Свака сила до времена, а Божија свевремена”. поручио је митрополит Амфилохије.
Господин Митрополит је потом предао кључеве цркве Владици Јоаникију као надлежном епархијском архијереју, а онда је предсједнику одбора за градњу храма уручио високо осликовање Српске православне цркве – Орден Светог краља Милутина, којим га је Свети Синод на челу с Патријархом српским Иринејем на Митрополитов предлог одликовао за ово богоугодно дјело.
Уручујући одликовање Јекнићу Митрополит Амфилохије је казао да му је и име краљевско, па да је логично да му и одликовање буде краљевско.
“Није лако било градити овдје храм”, казао је Митрополит Амфилохије.
Милутин Јекнић је рекао да одликовање доживљава као признање свима који су на било који начин помогли градњу храма.
Митрополит Амфилохије је потом уручио и архијерејске похвалнице најзаслужнијим појединцима и предузећима који су помогли градњу ове светиње.
Сабранима се затим обратио Епископ Јоаникије, са жељом да труд градитеља овога светог храма буде благословен.
“Најдрагоцјеније је да је ова светиња обновљена. А покретач духовне обнове у Црној Гори, ево преко двадесет и више година је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Ја му дугујем велику благодарност и захвалност и за обнову храмова на подручју Епархије будимљанско-никшићке и за обнову те епархије, и за много тога што се не може лако набројити. А не само ја, него и сви ми заједно”, рекао је Владика Јоаникије.
Он је Митрополиту Амфилохију и Епископу Јоакиму уручио одликовања Епархије будимљанско-никшићке – Медаље Светог великомученика и побједоносца Георгија.
“Шта ја могу да дам Митрополиту Амфилохију, који је добио много већа признања, него Медаљу Светог великомучениАа и побједоносца Георгија првога степена, јер му то и приличи. Он храбро носи Крст Господњи, храбро проповиједа ријеч Божју, подобно Светоме Георгију. Иако је Свети Георгије пострадао и живот Митрополитов је страдалнички, мученички, али и Бог благосиља све поно што он ради, па зато и он, заједно са нама, може бити благодаран Богу и срећан са својим народом који га подржава”, рекао је Владика Јоаникије.
“Владика Јоаким, заједно са Архиепископом Јованом, који је заточен, чува и душу и памћење, и савјест народа православнога у Македонији. Прогоњене владике, прогоњена Црква у времену које се хвали људским правима и слободама. А каква су та људска права и слободе, јасно нам је”, казао је Епископ будимљанско-никшићки.
Затим је за архијереје, свештенство и сабрани вјерни народ приређена трпеза хришћанске љубави са културно-умјетничким програмом у којем су учествовали КУД “Мијат Машковић” из Колашина, Дјечји хор “Свети Сава” из Подгорице, глумац Гојко Бурзановић и пјесници и народни гуслари.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15442/31.08.2014.%20Mitropolit%20Krnja%20jela.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

 

Pin It on Pinterest

Share This