Select Page

И ове године као и претходних прослављен је свечано и молитвено празник Успенија Пресвете Богородице –Велике Госпојине у селу Прекаја надомак Дрвара. Свету Литургију служио је парох други дрварски протојереј Синиша Сердар који је у својој бесједи нагласио величину празника. Речено је у бесједи: „Пресвета Богородица је на данашњи дан напустила земљу и постала Небеска Царица. Ми смо посебно везани за Пресвету Богородицу и данас се завршава велики подвиг који је она у животу поднијела, а све у име спасења човјека.Управо је на дан Успења показана њена слава и заблистала је потврђујући свој од људи сакривени врлински и свети живот. Ми смо надахнути и умудрени њеним примјером, и усвакој прилици преклињемо за помоћ Пресвету Мајку Божију да нам помогне и да нас оснажи да чинимо  богоугодна дјела и да се држимо њеним молитвама и залагањем на путу спасења….“
На крају Свете Литургије преломљен је и освештан славски колач и кољиво , а након тога одржан је помен пред спомеником подигнутим страдалима у рату 1992-95. године , те је  наглашено  у бесједи да не смијемо заборавити жртву коју су пострадали поднијели. Они су , можда и не знајући , испунили највећу заповијест у храишћанству да нема веће љубави до оне ако ко живот свој положи за ближње своје.Зато ми имамо задатак да то преносимо кроз генерације да знају и не забораве какву смо као народ жртву поднијели да би сачували  огњишта своја.
У црквеној хладари послужен је славски ручак за све присутне и свима је још једном честитана слава села и храма, те је изражена нада да ће нас сваке године бити више да Пресветој Владичици нашој Богородици узносимо похвалне пјесме и да је молимо да се залаже молитвено за нас пред сином својим Господом нашим Исусом Христом.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This