Izaberite stranicu

Дуго најављивана изградња четири хидроелектране на реци Морачи, поново је актуелизована, а држава интензивно тражи партнере за тај посао. Колико траје најава, толико траје и отпор оних који се боре за њен спас и спас манастира Мораче и целог овог простора.
Један од оних који се већ више од четврт века бори против изградње хидроелектрана је истакнути публициста Комнен Бећировић који се управо ових дана обрео у Љевишту, а своју борбу свакодневно води из Париза.
Борба је попримила међународне размере и створила све услове за упис Мораче са њеним природним и цивилизацијским благом у светску баштину под заштитом Унеска. Па, уместо да Влада Црне Горе већ одавно кандидује Морачу за упис у светску организацију, она и далје очајнички настоји да Морачу потопи са њеним кањонима, старим десетинама милиона година, са њеном флором и фауном јединственом на планети, археолошким налазиштима и пећинама, светски познатом лавром Немањића каже Бећировић.
Све је то, посебно економска неисплативост електрана на Морачи и смртна опасност од милијарди кубних метара воде у вештачким језерима над Подгорицом, одавно безброј пута речено и поновлјено. Али, упркос свему томе, пропалим тендерима, од којих последњи пре две године одбијањем италијанске компаније „А2А“ да се упусти у „потопителјску“ авантуру, власт „повампирује“ причу о електранама, истиче Бећировић.
Еколошка удружења и невладине организације у Црној Гори поручују да су планови изградње ХЕ на Морачи у супротности са цилјевима више директива Европске уније и крше начела међународних конвенција о заштити природе. Страхује се да би изградња акумулационих језера на овој реци, уз трусни терен, била константна претња за Подгорицу и зетску равницу низводно од брана.
Ко ће победити у овом „рату за Морачу“ знаће се врло брзо. Електропривредници истичу да би уз улагање око 580 милиона долара био изграђен ланац ХЕ који би годишње производио 740 милиона киловат-сати струје, што би било од огромног значаја за Црну Гору.
Са друге стране, еколози траже да се одустане од тог посла, док се Комнен Бећировић узда у подршку невладиног сектора и исгакнутих експерата за очување природе широм света.
Митрополија је против
Став Митрополије црногорско-приморске је да би изградњом хидроелектрана на Морачи био угрожен и манастир. У међувремену су организовани научни скупови а стручњаци из разних области су углавном били против овог пројекта. Сматрају да не постоји начин да се манастир физички заштити с обзиром на то да се цео плато налази на конгломератној стени.

Манастир је један од најстаријих и најважнијих историјских споменика Црне Горе, под чијим сводовима се налази чувена фреска „Гавран храни пророка Илију“, која је насликана 1252. године.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This