Izaberite stranicu

Новим законом у Ирској прекид трудноће је дозвољен ако је угрожен живот, при чему се подразумева и претња самоубиством. Очекује се да ће се противници абортуса жалити Врховном суду. До сада, једини закон о абортусу у Ирској је за ту праксу предвиђао доживотну затворску казну. Нова максимална казна је 14 година затвора.
Председник Ирске Мајкл Д. Хигинс данас је легализовао абортус у изузетним случајевима када лекари констатују да је живот жене у опасности.
Поједине аналитичаре изненадило је што је Хигинс потписао Закон о заштити живота у трудноћи уместо да га проследи Врховном Суду који би одлучио о његовој уставности.
Нови закон мења забрану прекида трудноће коју предвиђа Устав и вероватно је да ће се противници абортуса жалити Врховном суду.
Новим законом прекид трудноће је дозвољен ако је угрожен живот, при чему се подразумева и претња саомубиством.
До сада, једини закон о абортусу у Ирској био је британски закон из 1867, по коме се за ту праксу могла добити и доживотна затворска казна. Нова максимална казна је 14 година затвора.
Прошле године, једна жена из Индије умрла је од сепсе у болници у Ирској зато што су лекари одбијали да јој ураде кретажу иако јој је констатован спонтани побачај. Лекари нису желели да почну процедуру све док су могли да чују откуцаје срца фетуса.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This