Izaberite stranicu

Црногорска опозиција оштро је данас критиковала одлуку Уставног суда о поништавању споразума ранијег премијера Игора Лукшића и опозиције о статусу језика у образовном систему, наводећи да је тим чином настављена политика дискриминације Срба у Црној Гори.
Опозиција је поручила да је одлуком Уставног суда угрожен договор о уставним променама, што је услов за наставак европским интеграција Црне Горе.
Уставни суд прогласио је неуставним измене Закона о образовању, које је Скупштина Црне Горе усвојила на основу споразума о језику у којем је било дефинисано да се наставни предмет у школама зове црногорски-српски, босански и хрватски језик и књижевност.
Уставни суд је такву одлуку донео поступајући према иницијативи Матице црногорске.
Споразум који су 2011. године постигли представници опозиције с тадашњим премијером Игором Лукшићем водио је ка усвајању измена изборног законодавства, што је тада био услов Европске комисије да предложи отварање преговора ЕУ са Црном Гором.
Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић оценио је да одлука Уставног суда представља континуитет дискриминаторске политике према Србима у Црној Гори.
Мандић је казао да је одлука Уставног суда најбољи доказ зашто Демократски фронт није желио да подржи измене Устава у области правосуђа без претходног општег реизбора свих судија и тужилаца у Црној Гори.
Он је, у изјави за медије, рекао да, пре коначног гласања о променама Устава, још није касно да опозиција заштити интересе најбројније језичке заједнице у Црној Гори, односно оне која говори српским језиком.
Председник Покрета за промене Небојша Медојевић оценио је да је одлука Уставног суда сулуда, опасна и понижавајућа.
Он је подсетио да је политички споразум о статусу језика у образовном систему Црне Горе поздравила Европска комисија и комесар Штефан Филе, као пример пожељног политичког дијалога и компромиса, односно да је узиман као узор по којем би требало решавати осетљива идентитетска питања у региону.
“Позивам Лукшића да се јавно одреди према овој срамној одлуци Уставног суда којом се премијер Мило Ђукановић и председник парламента, Ранко Кривокапић директно и веома конкретно одређују и према Лукшићу и његовој Влади”, истакао је Медојевић у изјави медијима.
Он је рекао да ће се залагати за борбу против личног и националног понижавања Срба у Црној Гори.
Социјалистичка напродна партија оценила је, у саопштењу за јавност, да садашњи састав Уставног суда представља последњу линију одбране црногорског шовинизма.
“Оно што је извесно јесте чињеница да ће ово бити једна од последњих одлука Уставног суда, у овом саставу судија”, наводи се у саопштењу СНП-а.

Извор: srbin.info

Pin It on Pinterest

Share This