Izaberite stranicu

У сукобима присталица и противника свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија погинуло је најмање 75 људи, док је 1.000 рањено, јавила је државна агенција Мена, позивајући се на податке болнице коју је импровизовао происламички покрет Муслиманска браћа. Како преноси Танјуг, ове податке још није потврдило египатско министарство здравља, које је раније саопштило да је у сукобу снага безбедности и присталица свргнутог председника погинула 21, а рањено 180 особа.
У току дана различити подаци о билансу погинулих и повређених били су саопштавани тако да је на сајту Муслиманске браће у једном тренутку објављено да је убијено 200, а рањено око 4.000 особа.
Дописник Франс преса навео је да је испред импровизоване мртвачнице код једне пољске болнице у Каиру видео најмање 37 мртвих тела, а лекари те болнице кажу да су сви убијени бојевом муницијом у сукобима.
Према тврдњама полицији, за растеривање демонстраната који су јуришали на полицијске кордоне употребљен је искључиво сузавац, а исламисти су бацали „молотовљеве коктеле” и употребљавали оружје.
Египатско министарство унутрашњих послова је оптужило исламисте да су одговорни за сукобе, уверавајући да полиција није правим мецима пуцала на демонстранте, преноси Бета.
Египатски генерал Али Азал изјавио је радију Би-Би-Си да су сукоби изазвани „агресивним дејством активиста покрета Муслиманска браћа”.
„Екстремисти Муслиманске браће нападали су војне пунктове на којима се чува приступ арсеналу са оружјем, недалеко од џамије Раба ал Адавија”, рекао је египатски генерал, додајући да су три официра погинула и да је „армија била принуђена да одговори на напад”.
Азал је рекао и да су у покушају заузимања једног полицијског пункта, Муслиманска браћа убила три полицајца, пренео је Итар-Тасс.
Египатски министар унутрашњих послова Мохамед Ибрахим изјавио је да ће протести Мурсијевих присталица ускоро бити разбијени, додајући да ће безбедносне снаге деловати у правним оквирима и растерати демонстранте што је пре могуће.
Безбедносне снаге ће, према његовим речима, деловати тако да „губици буду минимални”. Ибрахим је истакао да безбедносне снаге желе да „спрече крвопролиће”, пренела је агенција АФП.
„Надамо се да ће се демонстранти освестити и окончати протесте да би се спречило крвопролиће”, додао је он.
Присталице Мухамеда Мурсија демонстрирају захтевајући његов повратак на власт од 3. јула, када је свргнут одлуком генерала војске.
Европска унија осудила је насиље у Египту и навела да са забринутошћу прати развој тамошње ситуације након јучерашњих смртоносних сукоба у Каиру између полиције и демонстраната против привремене владе, коју подржава војска. Висока представница ЕУ за спољну односе и безбедносну политику Кетрин Ештон истакла је како египатске привремене власти треба да обезбеде брзу транзицију на цивилну управу и поновила захтеве да политички затвореници, међу којима и свргнути председник Мухамед Мурси, буду пуштени на слободу, преноси АФП.
Француска је позвала све стране, а посебно војску, на највећу могућу уздржаност у Египту после новог насиља, саопштило је француско министарство спољних послова, преноси Бета позивајући се на АФП.

Извор: Политика

Фото: ВВС

Pin It on Pinterest

Share This