Izaberite stranicu

Толико је снажно духовно јединство Русије и Украјине, да на њега никаква власт не може да утиче, рекао Владимир Путин, који борави у Кијеву поводом прославе 1.025 година од како је Кијевска Русија примила хришћанство.
Председник Русије Владимир Путин рекао је да духовно јединство народа Русије и Украјине толико снажно да на њега не утичу никакве власти.
„Духовно јединство је толико отпорно, да му не шкоде никакве акције власти – акције ни државних ни, дозвољавам себи да кажем, црквених власти. Јер, каква год да је власт над људима, она не може да буде јача од власти Бога“, изјавио је Путин приликом сусрета са јерарсима Украјинске православне цркве Московског патријархата, на прослави 1.025 година од примања хришћанства у Кијевској Русији, преноси агенција РИА Новости.
Руски председник је рекао да су хуманитарне и духовне везе добра основа за руско-украјинско пријатељство као и да је велика заслуга Руске православне цркве у одбрани вере током свих тешких историјских периода, искушења и трагедија.
Путин је о духовним везама говорио приликом сусрета са председником Украјине Виктором Јануковичем.
Јанукович рекао је да је прослава 1025. година од примања хришћанства у Кијевској Русији празник јединства народа Украјине и Русије, преноси украјинска агенција Укринформ.
„Ја сам Вама лично захвалан, Владимире Владимировичу, што сте данас са таквом групом дошли у Украјину да заједно прославимо овај прелепи празник јединства наших народа“, рекао је Јанукович.
Јанукович је рекао да два председника треба да разговарају о читавом низу тема и питања, истакавши да је уверен да има пуно заједничких интереса да се створе услови за развој економије и сарадање у различитим областима.
Руски председник је на то одговорио да је Русија спремна на сарадњу посебно истакавши да је са својим домаћином Јануковичем у сталном контакту.
Путин, као и председник Србије Томислав Николић и председник Молдавије Николае Тимофти, руски патријарх Кирил II и сви патријарси православних цркава, укључујући српског патријарха Иринеја, присуствује прослави 1.025. годишњице примања хришћанства у Русији.
Патријарх Руске православне цркве Кирил II служио је тим поводом молебан и литургију на Владимировском брду, коме су присуствовали председници и патријарси.
Кирил је у проповеди после молебана пожелео свим народима Русије, Украјине, Белорусије и свих других држава да остану верни оним духовним идеалима које је, покрстивши Кијевску Русију, донео кнез Владимир, пре више од хиљаду година.
Он је истакао и да никакве силе нису успеле да униште духовно јединство народа историјске Русије.
Долазак руског председника и руског патријарха обележила су и протестна окупљања, преносе украјинске агенције.
Према наводима агенције УНИАН, око стотину људи протестовало је и на Европском тргу у Кијеву против доласка Путина и руског патријарха. Они су скандирали „Напоље московски попе!“ и „Доле руски империјализам!“.
Према наводима агенција, полиција је ухапсила 10 особа у групи људи који су протестовали на Тргу независности у центу Кијева, јер су данас забрањена сва окупљања и протести.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This